Za mjesec dana kreće potpuni kolaps zdravstva, a Kujundžić čuva vlastitu fotelju

Foto: FaH/Davor Puklavec/Igor Kralj/Pixsell

DOK se ministar zdravstva Milan Kujundžić zadnjih dana bavi vlastitim aferama i govori da mu ne pada na pamet podnijeti ostavku, za malo više od mjesec dana Hrvatsku, ako je suditi prema najavama liječnika, čeka potpuni raspad zdravstvenog sistema, zbog čega će bolnice prestati normalno funkcionirati.

Ministar kaže da se nema čega sramiti, a resor će mu se uskoro raspasti do kraja

Kujundžić je danas u jeku afere oko svoje imovine sazvao izvanrednu konferenciju za medije, a iako je javnost očekivala da će podnijeti ostavku, on je zaključio da nema potreba za tim i da se on nema čega sramiti, tvrdeći kako mu se dogodila samo mala greška pri popunjavanju imovinske kartice. Istovremeno njegov resor grca u problemima, a onaj najveći nas tek čeka i to će pogoditi sve građane ove zemlje koji budu trebali liječničku pomoć. Zdravstveni sustav uskoro bi mogao prestati funkcionirati, a vikendima u bolnicama, prema najavama, više neće biti liječnika.

Liječnici prestaju raditi prekovremeno, to znači prestanak normalnog funkcioniranja zdravstva

Ako vlada ne udovolji zahtjevima liječničkog sindikata do 1. veljače, kada završava akcija "Želim raditi zakonito" i anketiranje liječnika o povlačenju suglasnosti za rad više od 48 sati tjedno, liječnici će raditi striktno po zakonu pa se ovakav zdravstveni sustav više neće moći održati.

Dopredsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (jedinog sindikata koji okuplja liječnike) dr. Igor Tripalo za Index je rekao da je već sad jako puno liječnika potpisalo otkaze suglasnosti i više neće raditi prekovremeno. Na pitanje što će to točno značiti za zdravstveni sustav, rekao je da bolnice više neće funkcionirati, liste čekanja će se još više produžiti i neće biti moguće obaviti niz pretraga.

Prvo će prestati funkcionirati manje, a onda i veće bolnice

"Kad završi akcija, onda ćemo sve urudžbirati Ministarstvu zdravstva i od tog treba proći mjesec dana i onda će doktori raditi isključivo kako je zakonom propisano, maksimalno 48 sati tjedno. Kad se to dogodi, manje bolnice koje imaju daleko manji broj liječnika, već od tog ponedjeljka radit će 48 h, pa već u četvrtak neće više funkcionirati, a veće bolnice će za 2 do 3 tjedna prestati funkcionirati", rekao je dr. Tripalo.

Vikendima u bolnicama, kaže, više neće biti nijednog liječnika tako da bolnice više neće moći raditi tijekom vikenda jer će tijekom tjedna ispucati tih 48 sati.

Dr. Tripalo: Činjenica je da nas čeka kolaps zdravstva

"Isto tako, bolnice više neće raditi 24 sata na dan jer neće biti liječnika, najviše problema zbog toga imat će kirurgija, interna i anestezija. Jako će se smanjiti opseg posla i činjenica je da nas čeka kolaps zdravstva", rekao nam je dr. Tripalo.

Liječnici godinama zapravo rade protuzakonito jer prema zakonu godišnje mogu odraditi maksimalno 180 sati prekovremeno. Međutim, liječnici se toga ne drže jer znaju da bi se dogodio raspad sistema, tako da mnogi od njih odrade već u par mjeseci tu dozvoljenu kvotu prekovremenih.

"Smijemo raditi 180 sati prekovremeno godišnje, ja odradim 2000 sati"

"Najviše prekovremenih imamo mi po manjim bolnicama jer nemamo dovoljno liječnika. Mnogi liječnici već na ljeto imaju preko 180 prekovremenih, a neki od nas ih imaju jako puno. Recimo, ja godišnje odradim 2000 sati prekovremeno", rekao je za Index dr. Tripalo koji radi u Općoj bolnici Ogulin.

Liječnici se neće striktno držati zakona samo ako im vlada ispuni zahtjev, a to je da donese Zakon o plaćama liječnika, što traže Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatska liječnička komora. Traže da se donese zakon i da liječnički sindikat postane reprezentativan te da sami mogu pregovarati o svojim uvjetima rada s vladom, što dosad nije bio slučaj.

Liječnici od 2013. ne mogu pregovarati o svojim plaćama

Naime, Hrvatski liječnički sindikat, jer nema dovoljan broj članova da bi bio reprezentativan, premda jedini predstavlja liječnike u pregovorima o plaćama i drugim materijalnim pravima, dosad nije mogao sudjelovati u pregovorima oko kolektivnog ugovora za liječnike.

Do 2013. godine, Hrvatski liječnički sindikat bio je reprezentativan i imao je pravo pregovaranja za Granski kolektivni ugovor. No tada je u Zakonu o reprezentativnosti udruga, poslodavaca i sindikata propisano da je za gransko pregovaranje potrebno najmanje 20 posto radnika članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika, u ovom slučaju u zdravstvu. S obzirom na udio liječnika u ukupno zaposlenima u hrvatskom zdravstvu, u današnjoj sindikalnoj situaciji gotovo je nemoguće među njima osigurati dovoljno članova koji za to ispunjavaju uvjete.

Zato sindikat traži da se donese zakon o njihovim plaćama. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao im je da će donijeti takav zakon i formirati radnu skupinu oko njegova donošenja, no još se ništa nije dogodilo po tom pitanju.

"Ako se vlada ogluši, naša akcija ide dalje. Nećemo više raditi prekovremeno. Mi još čekamo da nas ministar pozove na sastanak. Iskreno ne očekujem ništa previše, no na njima je potez. Ako žele da bolnice nastave funkcionirati, trebaju nas pozvati", rekao nam je dr. Tripalo.

Odluka Vrhovnog suda državu može koštati 1,5 milijardi kuna, Marić kaže da tog novca nema

No, još je jedan problem koji muči liječnike vezano uz prekovremene sate.

Vrhovni sud je prije više od mjesec dana donio odluku koja bi državu mogla koštati i do 1,5 milijardi kuna. Pema toj odluci, liječnici imaju pravo naplatiti sve svoje prekovremene sate sa svim dodacima, kao i kod obračuna redovnih sati i to se trebalo početi primjenjivati već na plaći za prosinac. No liječnicima je plaća ostala ista.

"Sve je isto kao prije, ništa nam nisu promijenili i zato tražimo taj zakon o plaćama i da nam se počnu isplaćivati sukladno odluci Vrhovnog suda", kazao je dr. Tripalo.

Poslali smo upit Ministarstvu zdravstva hoće li poštovati odluku Vrhovnog suda po kojoj se liječnicima moraju isplatiti svi prekovremeni sati i što će za zdravstveni sustav značiti ako će raditi 180 sati godišnje prekovremeno, koliko je dopušteno za cijelu godinu. Također smo ih pitali hoće li i kad točno postići dogovor s liječnicima, a odgovor ni nakon tri dana nismo dobili.

Ministar financija Zdravko Marić nakon odluke Vrhovnog suda rekao je da bi ona mogla državu koštati do 1,5 milijardi kuna, ali da u proračunu nema tog novca. Potom je ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio kako će Ministarstvo pokušati u razgovoru sa sindikatom definirati kako riješiti taj dug, kojom dinamikom i u kojem roku.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), nakon presude Vrhovnog suda, objavila je priopćenje na svojoj stranici u kojem pišu da su za to pravo poštenog plaćanja prekovremenih sati bili zakinuti punih 6 godina i zbog toga je podignuto preko 4000 tužbi koje su se u zadnjih par godina rješavale, u visokom postotku, u korist liječnika.

"Troškove neće platiti ministarstvo već građani koji plaćaju zdravstveno osiguranje i pune državni proračun"

"Od objave pravnog shvaćanja Vrhovnog suda prošlo je više od mjesec dana, a hrvatski liječnici su plaću za prosinac ponovo dobili po starom, sada jasno nezakonitom obračunu. Zdravstvena administracija neusklađivanje obračuna plaća s pravnim shvaćanjem Vrhovnog suda pravda činjenicom da još odluku suda nisu dobili u pisanom obliku. Ministar zdravstva i Vlada RH ne odazivaju se na pozive sindikata i drugih liječničkih udruga na precizno formuliranje članka Kolektivnog ugovora kojim je uređen  obračun prekovremenih sati te  promjenu Centralnog obračuna plaća. Rezultat toga je nastavak oštećenja liječnika u njihovim radnim i materijalnim pravima", kažu u HUBOL-u.

Pozitivne odluke sudova iz cijele države i dalje, navode, pristižu, a liječnici dobivaju sudske procese.

"No zdravstvena administracija umjesto u pregovore i isplate duga liječnicima ide u drugostupanjske postupke, povećava dug koji će biti u konačnici isplaćen iz limita bolnica ili šuti te tako oštećuje liječnike i ignorira odluke sudova. Sve dovodi do toga da će zdravstveni sustav imati veće troškove nego što je potrebno, a te troškove neće platiti ravnatelji bolnica i Ministarstvo zdravstva već hrvatski građani koji plaćaju zdravstveno osiguranje i pune državni proračun kroz ostale poreze", istaknuli su u HUBOL-u.

Zaključuju kako zdravstvena administracija i vlada i dalje ignoriraju zahtjeve Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog sindikata da se rad liječnika, uključujući i prekovremeni rad, regulira Zakonom o radnom vremenu i plaćama liječnika i tim nečinjenjem, navode, preuzimaju odgovornost za daljnje funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Dok se sustav raspada, Kujundžić priča o partizanima

Ministru Kujundžiću najave liječnika očito ne stvaraju problem, kao ni činjenica da pacijenti neće moći dobiti zdravstvenu zaštitu. Kujundžić se umjesto toga bavi svojim aferama i priča o partizanima. Kako je to izgledalo na njegovoj izvanrednoj presici, možete pogledati u našem videu ispod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.