UHLJEBISTAN

Zašto Plenković tako očajnički brani harač HGK? "To je signal vojsci uhljeba"

Foto: Index/Pixsell/Patrik Macek

ANDREJ PLENKOVIĆ i njegov HDZ toliko očajnički brane plaćanje obavezne članarine parazitskoj Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) da su bili spremni riskirati neizglasavanje važnih zakona u saboru.

Podsjetimo, o ukidanju obaveznog plaćanja članarine HGK trebalo se glasati prošlog petka u saboru. No predsjednik sabora i Plenkovićev čovjek Gordan Jandroković je u zadnji čas skinuo taj prijedlog s plana glasanja, zbog čega je ujedinjena oporba napustila sabornicu i srušila kvorum.

> HDZ se danas uplašio. To je najbolja moguća vijest za Hrvatsku

Bijesni Plenković već danima ponavlja tezu o tome da je iskoristila činjenicu da je HDZ-ov saborski zastupnik, Miroslav Tuđman, bio u bolnici zbog covida-19 te tako srušila kvorum, pa se nije glasalo ni o zakonu o obnovi koji se odnosi i na potresom porušenu Baniju. Tuđman je u međuvremenu preminuo od covida-19.

No da je Plenkovićev HDZ pustio, kao što je bilo i najavljeno, da se u saboru glasa o ukidanju obavezne članarine HGK, nema nikakve sumnje da bi u saboru prošao i zakon o obnovi. Ukratko, Plenković je u očajničkoj obrani parazitske Hrvatske gospodarske komore i njihovog harača, koji su prisiljene plaćati sve firme u Hrvatskoj, odlučio žrtvovati i potresom porušenu Baniju.

Na sastanku s koalicijskim partnerima održanom u petak predvečer, Plenković je ismijavao poduzetnike i njihovu molbu da se ukine harač HGK, pri čemu je rekao: "Kakvim je to poduzetnicima puno 42 kune članarine HGK mjesečno? To i nisu poduzetnici".

> Plenković: To nisu poduzetnici ako nemaju 42 kune za HGK

Ukidanje obavezne članarine HGK Plenković je u više navrata nazvao "populizmom" i "demagogijom". Ukratko, Plenković je po svaku cijenu odlučio sačuvati HGK uhljebarinu. Zašto?

S tim pitanjem obratili smo se ekonomistu i poduzetniku Vuku Vukoviću i Davoru Huiću iz Udruge Lipa.

Huić: Poruka je - ništa od promjena

"Bojim se da se radi o dubinskoj nespremnosti na promjene, na reforme. Činjenica da priča o rušenju institucija kad mi pričamo o tome kako da unaprijedimo rad tih institucija je simptomatičan. Obrana statusa quo po svaku cijenu. To nije Plenkovićev brand promise bio kad je dolazio na vlast, ali to sada izgleda tako. Poruka je - ništa od promjena", govori nam Huić.

Vuković: Štite uske stranačke interese, njima je uvijek zadatak čuvati status quo

Slično razmišlja i Vuk Vuković.

"Štite se uski stranački interesi koji se postavljaju iznad interesa države. Premijer mora shvatiti da ne može raditi što hoće, da parafraziram njegovu izjavu, kad dođe na vlast. I da dolazak na vlast znači da možeš slobodno po svuda postavljati svoje ljude i mijenjati zakone kako tebi paše. To nije smisao demokracije. Smisao je prije svega odgovornost prema narodu i poštivanje zakona. Isto tako, smisao je poticati konstantan napredak društva, a ne po svaku cijenu čuvati status quo", rekao je Vuković za Index.

"Premijer dolazi iz diplomacije, njima je zadatak uvijek čuvati status quo, no to naprosto nije dovoljno da ova zemlja ide naprijed. Njoj trebaju korjenite reforme institucija koje su potpuno politički zarobljene. Zato je HGK zapravo dobro mjesto za početak reformi jer tu instituciju treba potpuno odvojiti od politike, a to se može samo ako je članstvo dobrovoljno", govori nam Vuković.

Huić: Odbijanje reforme HGK je signal parazitskoj kasti

"Problem s HGK je očigledan, 99 posto poduzetnika je za dobrovoljno članstvo i kaže da im ta organizacija ništa ne pruža. Ona služi državi, a ne poduzetnicima. E sad, ako ti odbijaš jednu takvu trivijalnu stvar promijeniti, kako ćeš mijenjati išta drugo? Odbijanje reforme HGK je signal vojsci uhljeba, toj parazitskoj kasti koja crpi i koči Hrvatsku - ne brinite se, vaše sinekure su sigurne, nećemo ništa mijenjati", zaključuje Huić .

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.