UHLJEBISTAN

Zastupnik Radničke fronte: Kako Mate Rimac nije gubitaš, a Uljanik jest?

Screenshot/video: Radnička fronta/Facebook

ZASTUPNIK krajnje lijeve Radničke fronte David Bilić, koji s 27 godina studira psihologiju, u zagrebačkoj je Skupštini govorio o "kultu poduzetništva". Snimku njegova govora na Facebooku je objavila Radnička fronta.

"Zagrebački inovacijski centar je nešto što ne bi trebalo postojati"

"Osvrnut ću se na Zagrebački inovacijski centar. Iz Radničke fronte nećemo podržati ovaj izvještaj iz više razloga. Dakle, sam Zagrebački inovacijski centar je nešto što mislimo da ne bi trebalo postojati. Ako ćemo već ići prema principima slobodnog tržišta i biti tu dosljedni, onda neka se ti poduzetnici sami nađu na tom slobodnom tržištu i neka budu poduzetni", započeo je svoj govor u Skupštini David Bilić.

"Ako ćemo komentirati rad same ustanove, onda je to, eto, još jedna ustanova, još jedna karika u lancu koja promovira taj kult poduzetništva, koja organizira inspirativna predavanja nepalskog milijardera i filantropa, evo to sam pročitao iz njihovog izvještaja. I općenito nastavlja taj neki narativ u kojem, eto, čak i školski psiholog kao jednu od tri glavne zadaće ima razvijanje poduzetničkog duha. I ako ćemo tako onda tako prema tom kultu poduzetništva ići dalje, Mate Rimac, koji je 2009. osnovao tvrtku Rimac Automobili i 2020. kad prvi put ostvari dobit postaje senzacionalna vijest, nije gubitaš poput Uljanika koji, premda zapošljava jedan velik broj Puležana i Puležanki, premda na sebe veže jedan velik broj poduzeća, eto on je gubitaš dok je Mate Rimac inovator", nastavio je Bilić.

"Iluzija da svi mogu biti poduzetnici ne stoji"

"Ta iluzija da svi mogu biti poduzetnici jednostavno ne stoji, dakle u društvu moraju biti i oni koji rade, a ne samo oni koji osnivaju firme i izvlače profit od svojih radnika. Često se zna neka iluzija da svi mogu biti poduzetnici i sami svoji šefovi, ali to je potpuna izmišljotina, zato što se u kapitalizmu teži tome da se stvaraju monopoli. I mala poduzeća ne mogu opstati, ona opstaju samo u jako iznimnim slučajevima, ona onda ili rastu prisvajanjem viška vrijednosti koje radnici stvaraju, ili životare sa jedva išta dobiti nakon što isplate dobavljače, banke i druge kreditore, vlasnike nekretnina pa eto i tu neslavnu državu koja navodno guši poduzetnike", rekao je.

"Oni koji prežive su, dakle, iznimno malobrojni i prežive zbog akumuliranja viška vrijednosti, rasta kojem se konstantno teži i monopolu kojem se također teži. To privatno vlasništvo na radu sitnog vlasnika, slobodna konkurencija, nije ništa drugo doli parola kojom se obmanjuje ljude da i oni, eto, mogu biti gazde, mogu biti sami svoji šefovi. Zbog toga što je ovo samo još jedna takva institucija, kao što sam već rekao, neću podržati iz ideoloških pobuda, a ovako čisto iz ljudskih pobuda, stvarno molim vas više, zaposlite te osobe s invaliditetom. Bilo bi u redu nakon toliko godina, toliko opomena i toliko plaćanja kazni, da konačno počnete zapošljavati osobe s invaliditetom", zaključio je Bilić.

Što je ZICER?

Zagrebački inovacijski centar (ZICER) je, inače, poduzetnička potporna institucija Grada Zagreba koja provodi aktivnosti potpore razvoja i unapređenja poduzetničkog okruženja i društva u cijelosti.

Kroz svoje aktivnosti doprinosi stvaranju poticajnog poduzetničkog okruženja, jačanju poduzetničkih kompetencija i promociji poduzetništva. ZICER olakšava put izvorima financiranja te pruža podršku poduzetnicima prilikom pretvaranja poduzetničke ideje u proizvod ili uslugu, navodi se na web stranicama ZICER-a.

Bujas: Priča o "kultu poduzetništva", a dana nije radio u privatnom sektoru

Snimku govora Davida Bilića, koju je na svom Facebooku objavila Radnička fronta, na svom Facebooku podijelio je te komentirao i predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.

"Ma zapravo ne zaslužuje share, ali kad netko priča o "kultu poduzetnistva", a dana nije radio u privatnom sektoru, tržište vidio nije, niti imao hrpu neprospavanih noći, a usput napadne i možda jedan od onih poteza koje treba pohvaliti - projekt ZICER - Zagrebački inovacijski centar, kao davanje šanse StartUp tvrtkama...onda neka ljudi vide sta govore oni koji bi nacionalizirali, dodatno oporezivali, gasili slobodno tržište, a možda u njihovim "mokrim snovima" opet poduzetnike (njima mrske kapitaliste i buržuje) stavljali pred zid", napisao je Bujas.

Bujas: Dno dna

"Nikako se maknuti od tog nesretnog socijalizma, onog u kojem su svi bili jednako siromašni, osim partijaca na vlasti, a baš zahvaljujući demokraciji ovakva laprdala laprdaju...a mogu samo reći, hvala kapitalizmu i liberalnoj demokraciji. Da, pred nama je puno posla da bi napokon ušli u moderan kapitalizam, no vrijeme je pokazalo - kapitalizam je popravljiv, napreduje, ima i taj socijalni štih... a socijalizam je jednostavno dokazano nepopravljiv", stoji u Bujasovoj objavi.

"A ovo je lista poduzetnika, start up tvrtki u ZICERU, koje taj vječni student proziva, on proziva one koji su se okuražili krenuti u poduzetništvo, on koji dana nije radio.. nigdje. Inače, u Skupštinu je ušao nedavno, kao valjda treća ili četvrta zamjena tog jednog koji je ušao na Listi "Zagreb je nas"... dno dna", zaključio je čelnik UGP-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.