Zbog suše u Italiji prijeti nestašica maslinovog ulja, riže i rajčica

Ilustracija: EPA

SUŠA u sjevernoj Italiji prijeti zalihama maslinova ulja, riže i rajčica. Očekuje se da će najgora suša u regiji u zadnjih 70 godina značajno utjecati na prinose, a cijene bi mogle narasti za čak 50 posto. Kyle Holland, analitičar u grupi za istraživanje tržišta Mintec, rekao je da neki tržišni izvori sugeriraju da bi talijanska proizvodnja maslinovog ulja mogla biti između 20% i 30% manja u odnosu na prošlu godinu.

Rekao je da bi moglo doći do "značajnog pada u globalnoj opskrbi" uljem budući da se očekuje da će vruće i suho vrijeme i u Španjolskoj smanjiti usjeve do 15%. "Već vidimo da neka stabla maslina ne daju plodove, što se događa samo kada je razina vlage u tlu kritično niska. Manja proizvodnja i stoga ograničena ponuda maslinovog ulja vjerojatno će uzrokovati porast cijena u nadolazećim mjesecima", rekao je Holland. 

Cijene talijanske riže i rajčica već su se više nego udvostručile u posljednje dvije godine, prema Mintecu. Italija je proglasila izvanredno stanje u pet sjevernih regija i najavila hitne mjere zbog sve intenzivnije suše u dolini rijeke Po. Sjever zemlje nije naviknut na sušne uvjete i stoga nema iste sustave navodnjavanja koji pomažu poljoprivrednicima na jugu da se nose sa sušom, piše Guardian

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.