Korumpirani meksički policajci ukrali hrpu droge kartelu. Pokrenuta krvava odmazda

Foto: EPA

Nedavni niz ubojstava u meksičkoj Tijuani povezan je s pričom koja izgleda kao scenarij TV serije u kojoj bijesni narkobosovi love korumpirane policajce jer su ukrali pošiljku droge, piše Guardian. Tužitelji su potvrdili kako su dvojica policajaca osumnjičenih za krađu ubijena.

Bivši šef gradske policije tvrdi kako su ubijena još tri policajca koja nisu povezana s krađom i sugerira da je kartel, koji je vjerojatno posjedovao drogu, možda pokrenuo opću odmazdu. Ovo je samo posljednji udarac za sigurnost u Tijuani, koja ima najviše ubojstava od svih gradova u Meksiku, piše Guardian.

Tijuana, koja se nalazi u pograničnoj državi Donjoj Kaliforniji i ima preko 2.1 milijuna stanovnika, već nekoliko godina bilježi oko 2000 ubojstava godišnje. Tužitelji vjeruju kako je skupina lokalnih i državnih policajaca sredinom studenog skovala zavjeru kako bi ukrala veliku količinu droge iz skladišta u kojem su je trgovci pohranjivali. 

Kartel odmah saznao tko je odgovoran?

Prošlog tjedna pojavila se snimka policajčevog kamioneta kako napušta lokaciju s hrpom plastičnih pakiranja u kojima se vjerojatno nalazio kokain. Državna tužiteljica Maria Elena Andrade potvrdila je ovaj tjedan da su tri državna detektiva pod istragom. 

Alberto Capella, šef policijskih snaga Tijuane od 2007. do 2008. i ponovno od 2011. do 2013., kazao je za Associated Press (AP) kako se čini da je droga pripadala kartelu Sinaloa, točnije zloglasnom krilu koje kontrolira narkobos Ismael El Mayo Zambada. Navodno je kartel gotovo odmah saznao tko je izveo pljačku.

18. studenog, samo nekoliko sati nakon krađe, naoružani napadači zasuli su ured saveznog tužitelja u Tijuani s najmanje 30 metaka, oštetivši pročelje zgrade. U roku od sat vremena jedan od policajaca koji je navodno bio umiješan u pljačku ubijen je na ulici u Tijuani.

Naoružani napadači su potom 24. studenog zapucali na ured državnog odvjetnika, pri čemu nitko nije ozlijeđen. 27. studenog državni detektiv pod istragom zbog krađe ubijen je iz vatrenog oružja dok ga je punio automobil benzinom na postaji u Tijuani.

Gradonačelnica se preselila u vojnu bazu

Zaposlenik državnog tužiteljstva, koji je razgovarao s AP-om pod uvjetom anonimnosti, potvrdio je da su dvojica policajaca koji su pod istragom upucana i ubijena usred bijela dana na ulicama grada. Dodao je kako je drugi policajac odbio ponudu za mjesto u državnom programu zaštite svjedoka u zamjenu za svjedočenje u slučaju.

Capella, bivši šef policije, ponovio je da su najmanje tri policajca ubijena od pljačke, sugerirajući da je kartel možda pokrenuo opću odmazdu za krađu. "Ovo je vrlo zabrinjavajuće. Tijuana nikada nije vidjela ništa ovakvog razmjera i to mnogo govori", uvjeren je.

Tijuani nisu strani nasilje i korupcija, ali korijeni sadašnjeg kruga nasilja u gradu datiraju iz 2017., kada su se ubojstva praktički udvostručila, popevši se s 919 u 2016. na 1782 u 2017. U lipnju je gradonačelnica Montserrat Caballero objavila da je odlučila živjeti u vojnoj bazi zbog vlastite sigurnosti nakon što je primila prijetnje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.