Znate li koliko novca imate na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu?

Foto: PBZ CO

U 20 godina rada hrvatski obvezni mirovinski fondovi zaradili su svojim članovima približno 48 milijardi kuna. Evo što to točno znači na primjeru člana fonda koji zarađuje prosječnu hrvatsku plaću te uplaćuje 5 posto obveznog mirovinskog doprinosa u drugi stup.

"Osoba koja je od početka mirovinske reforme kontinuirano bila član PBZ CROATIA OSIGURANJA obveznog mirovinskog fonda B kategorije i svaki mjesec uplaćivala pet posto prosječne hrvatske plaće 31. listopada 2021. na svom računu imala je nešto više od 147.000 kuna. Tijekom cijelog tog razdoblja na osobni račun u obveznom mirovinskom fondu ta je osoba uplatila gotovo 89.000 kuna. To znači da joj je mirovinski fond zaradio nešto više od 58.000 kuna" otkriva Hrvoje Stojić, makroekonomist PBZ CROATIA OSIGURANJA. 

Obveznu mirovinsku štednju u drugi stup zaposleni uplaćuju cijeli svoj radni vijek, a mirovinski fondovi uplaćena sredstva ulažu prema zakonskim propisima na tržištima kapitala s ciljem ostvarivanja prinosa.

Znate li koliko vi novca imate na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu? Provjeravajte stanje svojeg računa u obveznom mirovinskom fondu jer će i o tome ovisiti vaša buduća mirovina.

Kako štedimo za svoju mirovinu? Pogledajte u nastavku

 

 

Sadržaj donosi Index u suradnji s PBZ CROATIA OSIGURANJE obveznim mirovinskim fondovima.