David Lynch je za ovaj film rekao da mu je najveći neuspjeh u karijeri

Screenshot/Foto: Youtube/EPA

DAVID Lynch bio je redatelj prve filmske adaptacije Dine (Dune), koja se temeljila na istoimenom romanu Franka Herberta. Njegova adaptacija imala je premijeru 1984. godine, a film nije ostvario dobre komercijalne rezultate. Redatelj dugo nije ni htio pričati o ovom filmu, a u nedavnom intervjuu osvrnuo se na njega.

Lynch je u razgovoru za NPR komentirao što se sve odigralo oko Dine, što je uzrokovalo njegovo nezadovoljstvo do te mjere da godinama nije htio uopće razgovarati o filmu. Kada su ga pitali da imenuje film koji je najveći neuspjeh njegove karijere, on je izdvojio upravo Dinu. 

"Moj film Dina. Znao sam da trebam imati pravo birati završnu verziju prije nego što pristanem na snimanje filma. Ali iz nekog razloga mislio sam da će sve biti u redu i nisam taj ključni dio stavio u ugovor", komentirao je redatelj. 

 

U ugovoru za Dinu Lynch je potpisao pravo administriranja finalne verzije filma, što je značilo da verzija Dine koja je stigla na kinoplatna nije bila usklađena s njegovom kreativnom vizijom, prenosi Far Out Magazine. Konačna verzija Dine nije bila ona koju je redatelj zamislio, što je uzrokovalo njegovo nezadovoljstvo i zbog čega je prestao surađivati s velikim holivudskim studijima.

"Dina nije bila film koji sam želio napraviti jer nisam imao posljednju riječ", rekao je poznati redatelj.

Film je u godini premijere zaradio manje na blagajnama u odnosu na proračun koji je bio potreban za snimanje. Produkcijski proračun iznosio je između 40 i 42 milijuna dolara, a film je zaradio nešto više od 30 milijuna dolara na kinoblagajnama. Zbog svih ovih razloga, Lynch se odrekao filma te tražio da se ukloni njegovo ime ili da se promijeni u pseudonim, prenosi Far Out.

Pročitajte više