Internet ne prestaje pričati o ovoj seriji, mnogi pišu da je odlična

Screenshot: YouTube/Disney

SERIJA The Acolyte, koja je stigla na Disney+ 4. lipnja, oduševila je ljubitelje franšize Ratovi zvijezda (Star Wars), a neki od njih pišu da je u rangu s Mandalorianom i Andorom. The Acolyte ima ukupno osam epizoda, od kojih su gledateljima trenutno dostupne prve dvije. Svaki tjedan izlazi po jedna nova epizoda.

Seriju je kreirala Leslye Headland, a glavne uloge igraju Amandla Stenberg, Lee Jung-jae, Charlie Barnett, Dafne Keen, Rebecca Henderson, Jodie Turner-Smith, Carrie-Anne Moss, Manny Jacinto, Dean-Charles Chapman i Joonas Suotamo. Gledateljima se posebno svidio Lee Jung-jae, zvijezda Netflixove hit-serije Squid Game, koji je utjelovio Jedi učitelja Sola.

UPOZORENJE Tekst sadrži spoilere! Ako još uvijek ne želite znati detalje iz prve dvije epizode serije The Acolyte, nemojte čitati dalje.

O čemu se radi u seriji?

Radnja serije smještena je oko 100 godina prije Fantomske prijetnje (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace), u razdoblje Visoke Republike (High Republic), kada su Jediji bili na vrhuncu moći.

Na početku prve epizode misteriozna mlada ratnica izaziva Jedi učiteljicu Indaru na dvoboj do smrti. Indara, vjerna načelima Jedijskog reda, odbija se upustiti u borbu sve dok ratnica ne počne ugrožavati nevine promatrače. Njihov sukob ima tragičan završetak - Indara žrtvuje vlastiti život kako bi spasila slučajnog prolaznika.

Za njezino ubojstvo optužena je bivša padawanka Osha Aniseya, koja izgleda identično ubojici. Osha tvrdi da je za vrijeme ubojstva bila na svemirskom brodu na kojem je zaposlena, ali Jediji je svejedno uhite i pošalju na Coruscant, središte Vijeća Jedija. No na putu do Coruscanta Osha doživi nesreću i zapne na planetu Carlacu, gdje ima vizije u kojima se pojavljuje njezina sestra blizanka Mae.

Osha i Mae odrastale su na planetu Brendoku, no odvojene su u djetinjstvu nakon što im je obitelj poginula u požaru. Jediji su uspjeli spasiti Oshu koju su odlučili trenirati uz ostale Jedi pripravnike, ali za Mae su bili uvjereni da je preminula.

No Mae je uspjela pronaći vlastitog učitelja uz kojeg je naučila koristiti mračnu stranu Sile. Kako bi se dokazala, Mae mora ubiti četiri Jedi učitelja koji su bili na Brendoku za vrijeme tragične nesreće. 

Među njezinim metama je i Jedi učitelj Sol, koji je trenirao Oshu dok je bila dijete. Sol, Osha, Jedi vitez Yord i padawanka Jecki moraju zaustaviti Mae prije nego što ubije idućeg Jedi učitelja.

Reakcije gledatelja su uglavnom pozitivne

The Acolyte je trenutno najgledanija serija na streaming servisu Disney+, a reakcije na društvenim mrežama su većinom pozitivne.

"Obožavam likove iz serije! Radnja je zasad u redu, ali posebno mi se sviđa taj detektivski dio priče. Bilo mi je super kada su glavni glumci došli na Olegu i lokalni Jediji su ih tretirali kao FBI. To je zanimljiva dinamika kakvu nismo imali priliku vidjeti prije", napisao je jedan obožavatelj na Redditu.

"Mislim da serija zaslužuje ocjenu šest ili sedam od deset. Ne sviđa mi se onaj dio sa zlom blizankom, dijalozi su često nespretni i šminka na zelenoj Jedi učiteljici djeluje jezivo, ali sve u svemu, serija je zabavna. Mislim da je teško zainteresirati ljude za ovu seriju jer je ovo novo područje Ratova zvijezda, ali priča je solidna i drukčija od ostalih prednastavaka", dodao je drugi.

"Mislio sam da ću mrziti ovu seriju, ali osvojila me u prvih nekoliko minuta", dodao je treći.

"Nije mi jasno zašto se svi žale. Serija je zasad odlična", napisao je četvrti. "Priča je zanimljiva, serija je vizualno prekrasna, borbe izgledaju kul i napokon ćemo vidjeti Wookieeja koji je Jedi."

No kao i većina novijih filmova i serija iz franšize Ratovi zvijezda, serija The Acolyte nije uspjela izbjeći kritike. Iako su profesionalni kritičari Rotten Tomatoesa ocijenili prve dvije epizode s 90%, prosječni gledatelji dali su ocjenu 27%. Osim što su nezadovoljni glavnim likovima, neki gledatelji pišu da serija izgleda jeftino i da scenarij nije kvalitetan.

 

Pročitajte više