Stephen King mislio da nitko neće htjeti adaptirati ovu priču. Onda ga nazvao Netflix

Screenshot/Foto: Youtube/EPA

KNJIŽEVNIK i popularni pisac horora Stephen King nije mislio da će njegova horor priča 1922 ikada biti adaptirana. Ovu novelu King je prvi put objavio 2010. godine u zbirci Full Dark, No Stars, a potom kao samostalnu publikaciju 2017. godine.

Kako prenosi Collider, poznati književnik ostao je iznenađen kad su ga kontaktirali iz Netflixa s vijestima da žele napraviti filmsku adaptaciju priče. Za razliku od drugih priča u objavljenoj zbirci, 1922 u potpunosti je usmjerena na perspektivu glavnog lika pa čitateljima i publici nije jasno što je stvarno, a što dio sna ili noćne more.

"Bio sam iznenađen što je netko htio napraviti ovaj film, ali i zadovoljan izazovom te jedva čekam vidjeti kako će ispasti", komentirao je King nakon vijesti o filmskoj adaptaciji. King je na kraju bio zadovoljan filmom koji je na Netflixu imao premijeru 2017. godine.

Za filmsku adaptaciju nastalu u režiji Zaka Hilditcha, King je rekao: "To je film koji mi ne izlazi iz misli. Ima neku vrstu otrovnog učinka", prenosi Collider.

Radnja filma prati jednostavnog, ali ponosnog farmera Wilfreda Jamesa (Thomas Jane) koji 1922. godine kuje urotu da ubije svoju ženu Arlette (Molly Parker) radi financijske dobiti, uvjerivši svog sina tinejdžera Henryja (Dylan Schmid) da mu pomogne. No, njegovi postupci imaju neželjene posljedice. 

Scenarij za film napisali su redatelj Zak Hilditch i Stephen King, a ostatak glumačke postave čine Kaitlyn Bernard, Neal McDonough, Tanya Champoux, Brian d'Arcy James, Bob Frazer i druge zvijezde.

Film se svidio kritičarima, ali ne toliko i publici

Nakon što je 2017. godine imao premijeru na Netflixu, film je dobio mnogo recenzija kritičara i publike. Međutim, od kritičara je dobio puno bolje ocjene nego od gledatelja. Prema rezultatima na Rotten Tomatoesu, na temelju 48 recenzija kritičara, film ima vrlo visokih 92 posto i označen je kao "svjež", odnosno dobar. 

S druge strane, na temelju više od tisuću recenzija gledatelja, film ima ocjenu od 57 posto od publike, što je vidna razlika ako se uspoređuju rezultati kritičara i gledatelja.

Pročitajte više