Dermatolozi odgovorili treba li koristiti više zaštitnog faktora za vrlo vrućih dana

Foto: Shutterstock

NIKOME nije promaklo da su temperature na vrlo visokim razinama za naše područje, kao i da je najavljeni toplinski udar opravdao očekivanja. Zdravstveni stručnjaci naglašavaju važnost korištenja zaštite protiv sunca u obliku krema ili sprejeva sa što višim faktorom kad se izlažete sunčevoj svjetlosti, a najveći razlog tome su štetne UV zrake.

Iako i temperatura i UV indeks ljeti mogu biti viši, meteorolog Sven Sundgaard objasnio je da nisu izravno povezani jedno s drugim.

"To ‘UV’ označava ultraljubičasto zračenje", objasnio je. "Indeks, koji se kreće od najniže vrijednosti 1 do najviše 11+, dobar je pokazatelj koliko brzo možete dobiti opekline od sunca. Što je veći broj, to se opeklina brže može pojaviti pa treba poduzeti više mjera opreza."

Kako biste pratili rizik od oštećenja kože, obratite pozornost na indeks zračenja i doba dana, a ne samo na temperaturu. "Najveći kut sunca, odnosno najjače sunce, događa se u podne, a to je između 12 i 14 sati", rekao je Sundgaard. "Ali visoka dnevna temperatura obično se javlja između 15 i 18 sati na sunčan dan. Možda vam je najneugodnije od vrućine u 17 sati, ali sunce je zapravo jače u 11 sati i tada ćete brže izgorjeti. Možete gorjeti gotovo 1.5 puta brže u 11 sati u odnosu na 17 sati."

UV i temperatura

"Postoji pogrešno mišljenje da je UV indeks mjera topline", rekla je dermatologinja Angela Kim. "UV indeks zapravo je mjera intenziteta sunčeve energije." Dermatolog Arash Akhavan objasnio je: "Visoka temperatura ne znači uvijek da postoji visok UV indeks. Zapravo, UV indeks može biti potpuno isti za vrlo vruć dan i za hladan dan."

Dermatologinja Rebecca Marcus dodala je: "Ne postoji jasna i definitivna veza između topline i UV zračenja i povećanog rizika od raka kože u odnosu na samo UV zračenje. Ali ako razmišljate o razlici između sunčanog dana zimi i ljeti, onda da, ljeti moramo biti oprezniji u pogledu zaštite od sunca jer je sunce jače ljeti i UV indeks je viši, što znači da postoji veća mogućnost štete."

Ako temperatura nije nužno faktor, zašto ima više opeklina tijekom jako vrućeg ljetnog dana?

"Više temperature mogu dovesti do navika koje uključuju veći rizik od opeklina, poput odlaska na plažu ili bazen", rekla je Nava Greenfield, certificirana dermatologinja Schweiger Dermatology grupe u New Yorku. "Kada se to ponašanje kombinira s visokim UV indeksom, može povećati vjerojatnost opeklina."

Osim toga, više temperature donose i svoje rizike. "Toplinski udar je češći pri visokim temperaturama", rekla je dermatologinja Sandy Skotnicki. "To često dovodi do opeklina od sunca jer su ljudi omamljeni od toplinskog udara pa zaborave kremu za sunčanje."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.