Dijetetičari tvrde da tri vrste hrane mogu uništiti zdravlje crijeva

Foto: Shutterstock

Probavni sustav nije odgovoran samo za razgradnju hrane – u njemu se nalaze milijuni mikroorganizama koji utječu na apsorpciju hranjivih tvari, mentalno zdravlje i opću dobrobit. Loše zdravlje crijeva može dovesti do upala, umora i poteškoća s koncentracijom. Nutricionisti, dijetetičari i zdravstveni stručnjaci izdvojili su vrste hrane koje najviše narušavaju probavu i crijevnu ravnotežu.

Pahuljice s umjetnim zaslađivačima

Umjetni zaslađivači, koji se često dodaju kako bi poboljšali okus bez kalorija, mogu narušiti ravnotežu crijevnih bakterija. "Pahuljice su često siromašne vlaknima, bogate šećerom i sadrže umjetne zaslađivače poput eritritola, koji mogu uzrokovati nadutost, proljev, plinove i grčeve", objašnjava dijetetičarka Abby Grimm za SheFinds. Također, prehrana bogata šećerom može potaknuti rast štetnih bakterija u crijevima, što otežava regulaciju tjelesne mase.

Jogurt zaslađen šećerom

Iako se jogurt često smatra zdravom namirnicom, dodani šećeri mogu izazvati probavne smetnje i upalne procese u tijelu. "Mnogi industrijski jogurti sadrže previše šećera, što može poremetiti ravnotežu crijevne flore i uzrokovati nadutost te probavne smetnje", upozorava dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati.

Osim toga, mnogi aromatizirani jogurti sadrže umjetne zaslađivače, koji mogu negativno utjecati na crijevni mikrobiom i pridonijeti debljanju.

Instant rezanci

Brzi i jeftini, ali nutritivno siromašni instant rezanci mogu ozbiljno narušiti probavno zdravlje. "Ovi praktični obroci često sadrže visoku količinu natrija, umjetnih aroma i konzervansa, što može uzrokovati nadutost i zadržavanje vode", ističe dijetetičarka Catherine Gervacio. Prekomjerni unos natrija može poremetiti ravnotežu tekućina u tijelu, dovesti do dehidracije i otežati metabolizam.

Hrana koju konzumiramo ima izravan utjecaj na probavu i zdravlje crijeva. Određene namirnice i vrste hrane mogu uzrokovati nadutost, probavne smetnje i upale te usporiti metabolizam i smanjiti apsorpciju hranjivih tvari. Izbacivanjem ove problematične hrane možemo poboljšati crijevnu ravnotežu, olakšati probavu i regulaciju tjelesne mase.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.