Endokrinolozi: Eliminirajte ovu hranu i recite zbogom skokovima šećera u krvi

Foto: Pexels

Dijabetičari moraju promijeniti prehranu jer određene namirnice mogu povećati razinu glukoze. Prema endokrinolozima, najvažnije je obratiti pozornost na glikemijski indeks proizvoda. Ako nije naznačen na pakiranju, može se pronaći na internetu.

Glikemijski indeks je numerička skala koja se koristi za određivanje koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze u krvi. Dok, primjerice, crni ribizl ima glikemijski indeks 15, kod zrelih banana on iznosi 60. Nizak glikemijski indeks iznosi od 0 do 55, srednje visoki glikemijski indeks je od 56 do 69, dok visoki glikemijski indeks iznosi 70 i više.

"Hrana s visokim glikemijskim indeksom može natjerati tijelo da pokuša proizvesti val inzulina kako bi se suprotstavilo brzodjelujućim ugljikohidratima, a uobičajena posljedica toga je osjećaj gladi unutar dva do tri sata", pojašnjava Diabetes.co.uk.

Za osobe s dijabetesom, ovo može biti iznimno opasno jer je sposobnost tijela da kontrolira razinu glukoze u krvi smanjena ili uopće ne postoji.

Najviši glikemijski indeks imaju peciva, sušeno voće, šećer i jela s dodatkom šećera; njih bi se dijabetičari trebali kloniti.

Što se tiče hrane koja je idealna za dijabetičare, liječnici izdvajaju razne žitarice, uključujući ječam, povrće, osobito zelenu salatu, luk, češnjak, zelje, tikvice i tikve. Dijabetičari mogu jesti i neko voće - najbolje bobičasto voće, šljive, kivi i grejp. Dijabetičarima su dopušteni i nezaslađeni mliječni proizvodi. Osim toga, u prehranu se mogu uključiti sirevi, svježi sir i jaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.