Treneri otkrivaju četiri uobičajene navike koje sprječavaju mršavljenje

Foto: Pexels

Konzumiranje dobro uravnoteženih obroka, tjelovježba i povećanje unosa vlakana zdrave su navike za koje je dobro poznato da doprinose gubitku težine. Ipak, ako se želimo transformirati u najzdraviju i najbolju verziju sebe, trebamo pripaziti na navike koje bi mogle spriječiti naš napredak.

Osobne trenerice Hannah Daugherty i Zarina Briggs, te dijetetičarka Jaclyn London, otkrile su četiri uobičajene pogreške koje ljudi rade tijekom mršavljenja.

1. Ne jedete dovoljno proteina

Ako našim obrocima nedostaje proteina, možda nesvjesno sabotiramo svoje ciljeve mršavljenja.

"Protein je vitalni makronutrijent kada je u pitanju mršavljenje; može ubrzati vaš metabolizam. Konzumacija proteina također pomaže u smanjenju žudnje za nepotrebnim grickalicama tijekom dana, budući da vam pomaže da ostanete siti", kaže Daugherty. Dakle, važno je dodati proteine u svaki obrok.

2. Ne spavate dovoljno

Ako sve radimo kako treba, ali ne spavamo dovoljno, možda nećemo vidjeti rezultate. "Nedostatak sna može učiniti da se osjećate manje motivirano za vježbanje, usporava vaš metabolizam i povećava apetit, zbog čega postoji veća vjerojatnost da ćete se prepustiti žudnji", upozorava Briggs.

Nedostatak sna, kaže ona, također povećava grelin - hormon koji stimulira apetit, a smanjuje leptin - hormon koji stimulira sitost, potičući još više grickanja.

3. Gledate na gubitak težine u smislu onoga što trebate eliminirati

"Kada želimo smršavjeti, skloni smo razmišljati o tome što trebamo 'smanjiti', 'ograničiti' ili 'zabraniti', ali to oduzima vrijeme i energiju te je kontraproduktivno", objašnjava London za Parade.

Ističe da dugoročno ovaj mentalitet može dovesti do doživotnog obrasca prejedanja i ograničavanja prehrane, što je fizički i psihički štetno. Umjesto toga, London predlaže da razmislimo o tome što možemo dodati više u svoje dnevne obroke i međuobroke. Neke od opcija mogu uključivati plodove mora, cjelovite žitarice, biljne izvore proteina (slanutak, leća, grah i grašak) te orašaste plodove i sjemenke.

4. Preskačete doručak

"Jedenje više ranije tijekom dana može nam pomoći da prirodno smanjimo unos kalorija, a da o tome ne razmišljamo", tvrdi London. Dodaje da istraživanja pokazuju kako je veća vjerojatnost da ćemo sagorjeti više kalorija tijekom dana nakon obilnog doručka.

"Preskakanje doručka povezano je s manjim sagorijevanjem kalorija tijekom dana, što može poništiti bilo kakvu korist od smanjenog unosa kalorija na početku dana", objašnjava London.

Njezin omiljeni doručak je tost s avokadom i jajima. "Nije samo ukusan, već kombinira proteine, zdrave masti koje vas dugo drže sitima i vlaknima bogate ugljikohidrate. Ova kombinacija ključna je za osjećaj sitosti i energije", kaže London.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.