Spavate na trbuhu? Liječnici tvrde da je to dobro samo za jednu skupinu ljudi

Foto: Shutterstock

DUGI niz godina raspravlja se o tome koji je najbolji položaj za spavanje. Znanstvenici su nedavno dali odgovor na pitanje koje brine sve one koji spavaju na trbuhu.

Naime, pokazalo se da je spavanje na trbuhu korisno za osobe s gastrointestinalnim poremećajima. Pomaže u uklanjanju nadutosti, povećanom stvaranju plinova i smanjenju grčeva.

Ako nemate takve probleme, spavanje na trbuhu se ne isplati, budući da u ovom položaju kralježnica vrši pritisak na unutarnje organe, što povećava rizik od razvoja zdravstvenih problema u budućnosti. Spavanje na trbuhu također negativno utječe na stanje kože. Na licu i prsima mogu se pojaviti akne i bore.

Prema HuffPostu, ljudi provode manje od 10% vremena spavajući na trbuhu. Postoji razlog zašto je ovaj položaj spavanja toliko nepopularan. Spavanje na trbuhu može povećati vjerojatnost bolova u leđima, vratu i ramenima. Trudnicama se taj položaj uopće ne preporučuje.

Liječnici kažu da je za kvalitetan san najvažnije odabrati udoban položaj. Ako osoba spava na leđima ili boku, daje svom tijelu priliku da se noću opusti i dobro odmori. Također, za ugodan san važno je nabaviti kvalitetan madrac i jastuk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.