9 faktora koji povećavaju rizik od razvoja bolesti srca. Obratite pozornost na njih

Foto: Shutterstock

BOLESTI srca jedan su od vodećih zdravstvenih uzroka smrti u svijetu, zbog čega je posebno važno neprestano voditi računa o zdravlju srca, ali i cjelokupnoj dobrobiti organizma. Na povećanje rizika od razvoja bolesti mogu utjecati različiti faktori, ali ovo su neki od najpoznatijih na koje treba obratiti pozornost i, ako se često pojavljuju, kontaktirati liječnika. 

Dob: Kako starite, povećava se rizik od srčanih bolesti. Arterije imaju tendenciju očvrsnuti i suziti se tijekom vremena, što može dovesti do stanja kao što je hipertenzija, također poznata kao visoki krvni tlak, koji glavni doprinosi srčanim bolestima, prenosi Health Shots.

Neredovito spavanje: Loše spavanje povezano je s većim rizikom od kardiovaskularnih problema. Neophodno je dobro spavati kako biste regulirali tjelesne funkcije, uključujući razinu krvnog tlaka i upalu, a oba su ključna za zdravlje srca.

Nedovoljna fizička aktivnost: Redovita tjelesna aktivnost jača srčani mišić, poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, a sve to pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih problema. Međutim, sjedilački način života može povećati rizik od srčanih bolesti.

Visoki unos soli: Konzumacija previše soli može dovesti do visokog krvnog tlaka što može dovesti do bolesti srca. Visoki unos soli uzrokuje zadržavanje vode u tijelu, dodatno opterećujući srce i krvne žile.

Pušenje i alkohol: Pretjerano pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola štetni su za zdravlje srca. Pušenje oštećuje krvne žile, povećava krvni tlak i smanjuje razinu kisika. Isto tako, pretjerano konzumiranje alkohola može povisiti krvni tlak i pridonijeti debljanju.

Pretilost: Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost može uzrokovati nakupljanje masnoće oko arterija, što može povećati rizik od razvoja stanja poput hipertenzije, dijabetesa i visokog kolesterola, a sve to može uzrokovati probleme povezane sa srcem.

Izloženost stresu: Kronični stres povećava razinu kortizola što može povećati vaš krvni tlak i razinu šećera u krvi. Također može povećati rizik od upale u vašem tijelu, povećavajući rizik od bolesti srca, prenosi Health Shots.

Obiteljska povijest: Genetika igra značajnu ulogu u srčanim bolestima. Ako netko u vašoj obitelji ima povijest bolesti srca, vaš rizik je veći. Stoga je važno biti svjestan toga i razgovarati o tome sa svojim liječnikom.

Ignoriranje očitih simptoma bolesti: Zanemarivanje i ignoriranje simptoma kao što su bol u prsima, otežano disanje ili nepravilan rad srca može odgoditi liječenje i pogoršati srčane probleme. Ako primijetite bilo kakve neuobičajene znakove, odmah se javite liječniku radi pravovremenog liječenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.