Četiri zdrava zalogaja koja mogu pomoći stabilizirati razinu šećera u krvi

Foto: Unsplash

ODRŽAVANJE stabilne razine šećera u krvi ključno je za cjelokupno zdravlje, posebno za one koji pate od inzulinske rezistencije. Odabir grickalica bogatih vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima može pomoći u stabilizaciji razine glukoze i čak poboljšati osjetljivost na inzulin, što ih čini odličnim izborom za kontrolu šećera u krvi.

Dijetetičar Rimas Geiga za She Finds izdvojio je četiri primjera zdravih i ukusnih obroka u kojima ćete uživati, a istovremeno će pozitivno utjecati na razinu šećera u krvi.

Puding od chia sjemenki

Chia sjemenke su nutricionistički pokretač, posebno kada je riječ o kontroli šećera u krvi. Geiga ističe da su "chia sjemenke izvrstan izvor vlakana i omega-3 masnih kiselina".

Kada se te sitne sjemenke namoče u tekućinu, šire se i stvaraju konzistenciju sličnu gelu koja usporava probavu, sprječavajući brze skokove šećera u krvi. Da biste napravili ovaj međuobrok, jednostavno pomiješajte chia sjemenke s nezaslađenim bademovim mlijekom i malo vanilije te ostavite da odstoji preko noći. Rezultat je puding koji nije samo ukusan već i učinkovit u pružanju energije i povećanju osjetljivosti na inzulin.

"Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, puding od chia sjemenki podupire kontrolu šećera u krvi i pruža dugotrajnu sitost", dodaje dijetetičar.

Grčki jogurt s lanenim sjemenkama

Kombiniranje grčkog jogurta sa sjemenkama lana stvara međuobrok koji nije samo kremast i zasitan već je i koristan za kontrolu šećera u krvi, prenosi She Finds.

"Grčki jogurt je bogat proteinima i probioticima, koji su neophodni za zdravlje crijeva i osjetljivost na inzulin. Kada dodate sjemenke lana, koje su prepune vlakana i alfa-linolenske kiseline (ALA), kombinacija poboljšava probavu i održava razinu šećera u krvi stabilnom", objašnjava on.

Preporučuje se odabir običnog, nezaslađenog jogurta kako biste izbjegli dodane šećere te dodavanje žlice mljevenih lanenih sjemenki za najbolje rezultate.

Kriške jabuke s maslacem od badema

Jabuke i maslac od badema klasičan su spoj koji nije samo ukusan već je i odličan za kontrolu šećera u krvi. "Jabuke su fantastičan izvor vlakana, posebno kada se jedu s korom, dok maslac od badema osigurava zdrave masti i proteine", ističe dijetetičar.

Ova kombinacija pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi, osiguravajući ravnomjerno oslobađanje energije. Vlakna u jabukama usporavaju apsorpciju šećera, a zdrave masnoće u maslacu od badema pomažu vam da dulje ostanete siti, smanjujući rizik od skokova šećera u krvi.

Pečeni slanutak

Iako su sve prije bile slatke opcije, Geiga je izdvojio i jednu za one koji više vole slanu hranu. Za hrskavi i zadovoljavajući međuobrok najbolji je izbor pečeni slanutak.

"Slanutak nije samo dobar izvor proteina već je i bogat vlaknima, koja su neophodna za kontrolu razine šećera u krvi", kaže on i dodaje: "Pečenje slanutka s malo maslinovog ulja i vaših omiljenih začina čini ukusan međuobrok koji pomaže stabilizirati šećer u krvi, osiguravajući sporo, kontinuirano otpuštanje glukoze u krvotok. Osim toga, vlakna i proteini u slanutku poboljšavaju osjetljivost na inzulin, što ga čini idealnim međuobrokom za one koji žele kontrolirati razinu šećera u krvi."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.