Ovo je sedam najboljih vrsta prehrane za dijabetičare, kaže izvješće za 2022.

Foto: EPA-EFE

KADA imate dijabetes, može biti teško pronaći plan prehrane koji odgovara vašem načinu života. Može biti primamljivo iskušati trendovske dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, kao što su keto ili Atkins, ali jesu li to doista najbolji izbori za dijabetičare?

U.S. News & World Report nedavno je objavio svoj popis sedam najboljih vrsta prehrane za dijabetičare za 2022. godinu. Sedam dijeta zauzelo je prvih pet mjesta, od čega su dvije izjednačene na drugom mjestu, a tri na petom. 

Popis je sastavilo 27 stručnjaka za zdravlje i prehranu. Pregledali su 40 dijeta pa ih rangirali prema jednostavnosti pridržavanja, vjerojatnosti gubitka težine (kratkoročno i dugoročno) i učinkovitosti u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Evo rezultata.

Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana zapravo nije dijeta, već način prehrane inspiriran tradicionalnim kuhinjom u zemljama koje okružuju Sredozemno more. Istraživanja su pokazala da ovaj način prehrane može pomoći da dulje živite smanjujući upalu, podržavajući zdravlje crijeva i sprječavajući (ili kontrolirajući) kronične bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i još mnogo toga.

U mediteranskoj prehrani nema brojanja kalorija. Naglasak je na jedenju puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i maslinovog ulja. Iako možete jesti meso, riba je preferirani izvor proteina, a crveno meso, svinjetina i prerađeno meso konzumiraju se samo povremeno. Mliječni proizvodi, jaja i perad mogu se jesti u umjerenim količinama. A dnevna čaša vina, redovita socijalizacija i tjelovježba dio su ovog plana zdravog načina života.

Fleksitarna i veganska prehrana

Fleksitarna i veganska prehrana prema stručnjacima su izjednačene i zauzimaju drugo mjesto. Fleksitarna prehrana namijenjena je osobama koje žele ograničiti konzumaciju životinjskih proizvoda, ali možda ne žele biti potpuno vegetarijanci ili vegani. Veganska prehrana eliminira sve životinjske proizvode, kao što su jaja, mliječni proizvodi, riba i meso. Neki vegani čak odlučuju ne jesti med.

Bez obzira na to želite li smanjiti unos mesa ili ga eliminirati, biljna prehrana ima mnogo zdravstvenih prednosti – uključujući jačanje zdravlja crijeva i smanjenje rizika od srčanih bolesti i dijabetesa (ako već imate dijabetes, studije pokazuju da dijeta na biljnoj bazi može pomoći da bolje kontrolirate šećer u krvi jer vjerojatno jedete više hrane bogate vlaknima poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki).

Dijeta klinike Mayo

Dijeta klinike Mayo novi je program koji je izašao u prosincu 2021. U program je uključena baza podataka zdravih recepata, praćenje hrane s više od milijun različitih namirnica i opcija planiranja obroka koji odgovaraju vašem životnom stilu. Tu je i psihološki kviz koji procjenjuje "prehranu" korisnika i "optimizator navika" koji je osmišljen kako bi korisnicima pomogao u stvaranju zdravih navika povezanih sa spavanjem, prehranom, upravljanjem stresom, tjelovježbom i još mnogo toga.

DASH dijeta, MIND dijeta i vegetarijanska prehrana

Peto mjesto zauzele su tri vrste prehrane - DASH dijeta, MIND dijeta i vegetarijanska prehrana. Iako ove tri dijete imaju svoje razlike, sve one stavljaju veliki fokus na svježe voće, povrće, cjelovite žitarice, zdrave masti i mahunarke. Ključne razlike su u tome što je DASH dijeta izvorno razvijena za osobe s visokim krvnim tlakom i ograničava unos natrija. MIND dijeta kombinacija je mediteranske prehrane i DASH dijete, a promovira hranu koja pomaže u jačanju zdravlja mozga (kao što su bobičasto voće, orašasti plodovi, lisnato povrće i grah) te također ograničava unos natrija. Vegetarijanska prehrana eliminira meso, ali i dalje dopušta druge životinjske proizvode kao što su mliječni proizvodi i jaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.