Ako na etiketi vidite ovaj sastojak, bolje ostavite proizvod na polici

Foto: Shutterstock

Prilikom kupovine, čitanje etiketa na proizvodima ključno je za donošenje informiranih odluka o onome što konzumiramo. Međutim, postoje određeni sastojci koje je bolje izbjegavati, a jedan od njih je visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS).

Visoko fruktozni kukuruzni sirup zaslađivač je dobiven od kukuruza koji se široko koristi u prerađenoj hrani i pićima. Proizvodi se od kukuruznog škroba i pretvara u slatku tekućinu koja sadrži visoku koncentraciju fruktoze. Ovaj sastojak obično se nalazi u gaziranim pićima, umacima, pečenim proizvodima i mnogim drugim prerađenim namirnicama.

Razlozi za izbjegavanje

Povećanje rizika od kroničnih bolesti: Prekomjerno konzumiranje HFCS-a povezano je s većim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. To se događa jer tijelo metabolizira fruktozu drugačije nego druge vrste šećera, što može dovesti do povećanja nakupljanja trbušne masti i otpornosti na inzulin.

Ovisnički učinci: Neka istraživanja sugeriraju da HFCS može imati ovisničke učinke slične onima koje izaziva rafinirani šećer, što može dovesti do ciklusa žudnje i prekomjernog konzumiranja. To može otežati kontrolu tjelesne mase i poticati nezdrave prehrambene navike.

Loša nutritivna vrijednost: Proizvodi koji sadrže HFCS obično su visoko prerađeni i nemaju esencijalne nutrijente. Umjesto odabira hrane s ovim sastojkom, bolje je izabrati prirodnije i nutritivnije opcije koje donose zdravstvene koristi.

Ako na etiketi vidite da je u hrani koju želite kupiti visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS), bolje je ostaviti proizvod na polici, piše Marca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.