Japanski otok Okinawa dom je najdugovječnijih ljudi na svijetu. Istraživači vjeruju da su možda otkrili njihovu tajnu dugog života. Stanovnici ovog predivnog otoka, gdje je očekivani životni vijek znatno duži nego u većini drugih dijelova svijeta, imaju zajedničku naviku – prije svakog obroka izgovaraju tri jednostavne riječi.
Stanovnici otoka tradicionalno prije jela izgovaraju "Hara hachi bu", što znači "Jedi dok nisi 80 posto sit". Stručnjak za dugovječnost Dan Buettner, koji je s dr. Craigom Willcoxom, suautorom knjige The Okinawa Program, proučavao prehrambene navike Okinavaca, objasnio je logiku iza ovog pristupa prehrani.
U jednoj raspravi naglasio je: "Prema teoriji, smanjen unos hrane usporava metabolizam tijela tako da proizvodi manje štetnih oksidanata – tvari koje iznutra 'oštećuju' organizam."
U svojoj knjizi Tajne dugovječnosti Plavih zona, Buettner dalje pojašnjava: "Za razliku od većine Amerikanaca, koji jedu dok ne osjete da su potpuno siti, tradicionalni stanovnici Okinawe prestaju jesti čim više ne osjećaju glad. Ova navika pomaže održati formu. Razlika između osjećaja gladi i potpunog sitosti od 20 posto može značiti hoće li netko gubiti ili dobivati na težini."
Pravilo o 80-postotnoj sitosti sve se više proučava i u znanstvenim krugovima. Stručnjak za zdravlje Jayanta Kumar Das iz Nacionalnog instituta za zdravlje podijelio je svoja saznanja. Osim što može produžiti život, smatra da ova praksa može pozitivno utjecati na proces starenja. Istaknuo je: "Naše istraživanje pokazuje da umjereno smanjenje kalorijskog unosa može aktivirati različite biološke procese koji mogu pridonijeti zdravijem starenju i jačanju mišićnog tkiva."
A to nije jedina prednost. Japansko-britanska stručnjakinja za prehranu Kouka Webb pohvalila je princip "Hara hachi bu" jer može povećati užitak u hrani. "Kad se ljudi fokusiraju na okuse, teksture i mirise hrane, mogu osjetiti veće zadovoljstvo tijekom obroka. Primijetila sam i da me ova praksa potiče na veću svjesnost o tome što i koliko često jedem, što mi dodatno poboljšava iskustvo objedovanja", objasnila je.
Prema Webb, ovaj način prehrane potiče kontrolirano uživanje u hrani bez potrebe za strogim brojanjem kalorija ili izbacivanjem određenih skupina namirnica. Pregled istraživanja objavljen u časopisu Current Obesity Reports 2018. godine sugerira da je svjesna konzumacija ključna za kontrolu težine i borbu protiv pretilosti.
S druge strane, nutricionistica Asak Miyashita upozorava da prejedanje može otežati probavu i poremetiti metabolizam. "To stavlja dodatan pritisak na organe poput želuca, crijeva, gušterače, bubrega i jetre", napomenula je.
Međutim, nije samo način prehrane taj koji pridonosi dugovječnosti Okinavaca. I izbor namirnica ima ključnu ulogu. Jedna od glavnih namirnica u njihovoj prehrani je ljubičasti batat. Dan Buettner ga je nazvao jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, a bogat je vitaminom C, vlaknima, karotenoidima, flavonoidima i sporootpuštajućim ugljikohidratima koji osiguravaju dugotrajan izvor energije.
"Jedući dok su 80 posto siti, ljudi mogu smanjiti nelagodu nakon obroka i izbjeći opterećenje probavnog sustava." Klinika Cleveland također naglašava da prejedanje može uzrokovati probavne smetnje i neugodu u želucu.
Prema studiji iz 2024. godine, Okinavci znatno rjeđe obolijevaju od dijabetesa, srčanih bolesti i raka. Iako još nije u potpunosti jasno koliko pravilo 80-postotne sitosti tome pridonosi, mnogi dugovječni stanovnici ovog otoka drže se ove prakse.