Uvedite sjemenke u svoj jelovnik na najfiniji način

Foto: Instagram

MNOGO ljudi ne zna što bi sa sjemenkama pa ih i ne kupuje, a one su toliko ukusan i jeftin začin vašem zdravom životu.

Sjemenke mogu biti dio svakog obroka: posipane ili mljevene kao začin, a iako ih mnogi nazivaju hranom za ptice, činjenica je da će vas to malo sjemenki u svakom obroku jako zasititi zdravim nutrijentima.

Možda je to zapravo karika koja vam je cijelo vrijeme nedostajala u vašim prehrambenim navikama.

Zato donosimo popis najzastupljenijih sjemenki i neke ideje kako ih najlakše uvesti u prehranu. Uostalom, radujte se novim teksturama okusa koje će vam dati. 

Sjemenke bundeve

One su jako jeftin izvor proteina i vlakana, a obiluju i magnezijem, fosforom, manganom, triptofanom, željezom, imaju dosta bakra, cinka i vitamina K.

Jako su zasitne pa su odlične za međuobroke, ali se mogu jesti i uz mnoga druga jela. Od njih možete napraviti ukusni pesto ili ih jednostavno dodati salatama i jelima s više ugljikohidrata, da dobijete bolji balans s proteinima kojima sjemenka bundeve stvarno obiluje.

Lanene sjemenke

One su predivan izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana, imaju i dosta cinka, željeza, kalcija i vitamina E te su odličan dodatak vašoj prehrani. Međutim, stručnjaci tvrde da bi ih se za najbolji učinak trebalo dobro sažvakati, a kako su sjemenke lana male, teško ih je svaku do kraja prožvakati, pa ih je bolje samljeti te tako dodavati doslovno svim jelima - od sokova, smoothieja, do tijesta za kruh i žitarica. Pospite ih gdje god želite - na žitarice, zobene pahuljice, jogurte, voće, salate pa čak i sendviče. Mala doza dodat će šmek okusu i veliki plus vašem zdravlju.


Možete ih koristiti i kao zamjena za jaja u kolačima. Jedno jaje zamijenit će smjesa od žličice mljevenog lana i 3 žličice vode. 


Sjemenke sezama

Sezam se ne koristi samo na tijestu ili u egzotičnim kuhinjama. Mogu se kombinirati i sa salatom, žitaricama i jogurtom. Od njih možete raditi i najzdravije kolačiće na svijetu, mogu biti i dio jela, a posebnu aromu imaju kad se malo preprže.

Sjemenke suncokreta

Suncokret je odličan izvor vitamina E i B1, bakra, mangana, kalcija, magnezija i željeza, a super se slažu s mesnim i ribljim salatama te jajima. Naravno, i kao grickalice su dobrodošle.

Sjemenke konoplje

Njih se doslovno smatra čistim proteinom! U 30 grama sjemenki dobivamo 13 grama dobrih masti, 1 gram vlakana te čak 20 grama proteina. Sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina te su savršen izvor i omega-3 masnih kiselina, magnezija i željeza. Takvim blagom možete svaki obrok neprimjetno začiniti žličicom sjemenki od konoplje.

Chia sjemenke

Kraljica među sjemenkama je i chia sjemenka - posebno onima kojima treba povećana količina vlakana. Chia sjemenke, za razliku od sjemenki konoplje, nisu toliko bogate proteinima, ali zato prednjače po količini vlakana, zbog čega se smatraju najboljim saveznikom u dijetama, prilikom detoksikacije ili pak redovnom održavanju i čišćenju organizma.

No nije ih baš preporučljivo jesti suhe jer je njihov adut taj što se jako napušu u dodiru s tekućinom pa ih je najbolje jesti prethodno namočene. U vodi, odnosno mlijeku. Tako nastaje poznati chia puding koji naknadno možete obogatiti voćem i drugim namirnicama, a kažu da ih je čak i tako najbolje koristiti kad su smljevene. Tada otpuštaju najviše omega 3 masnih kiselina, izravno u krvotok.

Mljevene ih možete koristiti i u kolačima, ali i u svakom drugom kuhanom jelu jer se neće ni osjetiti, ali će vaš organizam imati jako puno koristi od njih.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.