Izbjegavate li ovo povrće? Mnogima nije omiljeno, a uz ovaj recept ga zavole

Foto: Shutterstock

ZIMA je puna zdravog voća i povrća, a među njima svakako je brokula, koja se ističe po svom nutritivnom bogatstvu. Bogata je vitaminima C, K i A, vlaknima, antioksidansima, a također sadrži sulforafan - spoj koji može imati antikancerogena svojstva i poboljšati detoksikaciju organizma.

Sad kad smo nabrojali sve dobrobiti, idemo na jedno jelo koje nas je osvojilo. Svjesni smo da nisu svi ljubitelji brokule, no čvrsto vjerujemo da je samo stvar u načinu pripreme. Ako je kombinirate s kremastim umakom koji volite - voljet ćete i brokulu koja će se stopiti s jelom.

Kako bi se zadržale sve hranjive tvari, najbolje ju je kuhati na pari, i to okvirno 5 minuta - brokula će ostati lagano hrskava i intenzivne zelene boje. Dobro ju je i blanširati 2-3 minute - brzo kuhati u ključaloj vodi pa zatim hladiti u hladnoj vodi. Tu su i pirjanje, pečenje u pećnici i kuhanje u vodi koje je najmanje preporučljivo jer brokula tako gubi puno hranjivih sastojaka.

Mi danas pripremamo brokulu u kombinaciji s tjesteninom te finim, kremastim umakom.

Potrebni sastojci

Pripremite sljedeće namirnice.

  • tjestenina po želji - najbolje pužići ili svrdla
  • brokula
  • mrkva
  • luk
  • vrhnje za kuhanje
  • sol, papar, češnjak
  • muškatni oraščić
  • chilli u prahu
  • svinjska mast ili maslac
  • pureće ili pileće mljeveno meso - po želji možete uključiti u jelo

 

Kako se priprema

Stavite kuhati tjesteninu, a dok se kuha, narezanu brokulu stavite na nekoliko minuta u proključalu vodu. Potom je stavite u hladnu vodu pa izblendajte u blenderu - ne treba biti potpuno izblendana. Popržite sitno sjeckane luk i mrkvu pa po želji dodajte pureće ili pileće mljeveno meso. Pržite, začinite i kad je meso gotovo, dodajte vrhnje za kuhanje i zakuhajte. Na kraju dodajte i izblendanu brokulu i sve dobro izmiješajte dok se ne sjedini.

Ovdje se nalazi recept za umak od brokule koji ne treba blendati - napravite verziju koja vam bolje odgovara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.