Radnički grah kakav se nekoć kuhao u kantinama, vojarnama i tvorničkim menzama

Foto: Index Recepti

SLOŽIT ćemo se da je jedno od najpopularnijih jela na žlicu zimi, ali i tijekom cijele godine - grah. Da podsjetimo, radi se o posebno zdravoj namirnici koja bi se, prema riječima stručnjaka, trebala konzumirati što više. Nas grah varivo uvijek podsjeća na neka prošla vremena - način na koji su ga kuhale bake, posebno kada skuhamo bogat, gust i "jak" grah, baš kao nekoć.

Takav je i radnički grah o kojemu danas pišemo, tradicionalno jelo koje se pripremalo za radnike, vojnike i težake zbog jednostavnosti i pristupačnih sastojaka. To je gusti, začinjeni grah s mesom (najčešće suhim rebrima, kobasicama ili slaninom), kuhan u velikim količinama. Bio je posebno popularan u Jugoslaviji, ali i u drugim dijelovima Balkana, gdje se često kuhao u kantinama, vojarnama, tvorničkim menzama i na gradilištima.

Najčešće se kuhao u hladnijim mjesecima jer je hranjiv i daje puno energije. U radničkim i vojničkim kantinama bio je klasično jelo petkom, a i danas se često nudi u restoranima domaće kuhinje.

Imamo jedan domaći recept za grah "na veliko" - poznato je da ga je najbolje skuhati u većoj količini.

Potrebni sastojci

Za varivo pripremite:

  • luk
  • papriku
  • pikantne kobasice
  • dimljenu slaninu
  • suha rebra
  • lovorov list
  • mladi grah.

Za zapršku:

  • ulje
  • brašno.

Kako se priprema

Dinstajte povrće i suho meso, dodajte kobasice narezane na kolutiće pa grah. Dolijte vode i kuhajte. Začinite pa napravite zapršku i dodajte je u varivo. Kuhajte dok se grah ne skuha i dok se sve ne zgusne.

Detaljan recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.