Jeste li čuli za njih? Turci ih obožavaju i prave na svakom koraku - kao mi palačinke

Foto: Shutterstock

AKO ste ljubitelj snackova te s vremena na vrijeme poželite nešto malo drugačije - na pravom ste mjestu. Pogača koja nas je oduševila naziva se gözleme - tradicionalna turska pogača od tankog tijesta, punjena nadjevima poput sira, špinata, mesa, krumpira ili gljiva.

Ova je pogača idealna za kućno druženje uz zalogaj koji je malo konkretniji, a prema našem iskustvu - pripremite se na upite za recept.

Gözleme potječe iz Anatolije, a naziv dolazi od turske riječi göz, što znači oko ili pjega. To se odnosi na tamne mrlje koje nastaju na tijestu prilikom pečenja, po čemu je tijesto karakteristično. Nekad je bila tradicionalno jelo turskih seljaka i nomada jer se lako pripremala od jednostavnih sastojaka dostupnih u domaćinstvu. 

Tijesto se radi od brašna, vode, soli i ponekad malo ulja ili jogurta kako bi bilo elastičnije. Nakon što se tanko razvalja, puni se nadjevom i preklapa poput palačinke ili pite. Peče se bez ulja ili s vrlo malo maslaca, a gotov gözleme često se premazuje rastopljenim maslacem radi dodatne sočnosti.

Najčešći nadjevi

Peynirli gözleme - sa sirom (često feta ili beyaz peynir) i začinskim biljem

Ispanaklı gözleme - sa špinatom i sirom

Kıymalı gözleme - s mljevenim mesom (govedina ili janjetina)

Patatesli gözleme- s pire krumpirom i začinima

Mantarlı gözleme - s gljivama i sirom

Danas je gözleme popularan u cijeloj Turskoj i može ga se pronaći u pekarnicama, na tržnicama i u restoranima koji nude tradicionalna jela. Turci ga pripremaju i kod kuće, pogotovo za doručak.

Potrebni sastojci

Za tijesto:

  • brašno
  • mlaka voda
  • maslinovo ulje
  • sol

Za nadjev:

  • špinat
  • feta sir
  • jaja
  • češnjak
  • sol i papar

Kako se priprema

Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto pa ga ostavite da kratko odmori. Tijesto podijelite na četiri loptice i svaku razvaljajte u krug. Pripremite špinat pa napravite nadjev i stavite ga po jednoj polovici tijesta te ga preklopite i pritisnite rubove. Gözleme pecite u velikoj tavi dok ne postane hrskav, a možete ga ispeći i na roštilju.

Detaljan recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.