Ove će se godine u organizaciji APN-a (Associazione Pizzaiuoli Napoletani) početkom ožujka u Poreču održati Caputo Pizza Cup, veliko natjecanje pizza majstora. Održat će se u sklopu Promohotela, poznatog međunarodnog sajma prehrane, pića i opreme za turizam, a datum održavanja je 06.03., s početkom u 11 sati. Budući da sam dobio pozivnicu od organizatora, to me je dodatno potaknulo da napišem par rečenica o ovom natjecanju, ali i na kratak osvrt na istarsku pizza scenu.
<< Nazivaju je jednom od najboljih pizzerija u Hrvatskoj. Evo kakve su cijene
U zadnjih sam nekoliko godina tijekom godišnjih odmora odlazio u Istru, koju sam uistinu zavolio, a prilikom tih odlazaka posjetio sam doslovno sve istarske gradove i mjesta od istočne do zapadne obale. Naravno, pratio sam i ubrzan razvoj istarske pizza scene.
Do prije šest, sedam godina baš i nije bilo samostalnih kvalitetnih pizzerija, pa smo na pizzu odlazili u restorane koji su u ponudi uz ostalu hranu nudili i pizzu. A zatim se otvorilo najmanje desetak vrhunskih pizzerija koje su ubrzo postale poprilično poznate i jako popularne.
O većini sam tih pizzerija napisao izdvojene kolumne, a pripremam i top listu koju ću, nadam se, objaviti do kraja ove godine. Sam vrh te liste činit će labinske pizzerije Rumore i Napoli, zbog kojih Labin sasvim opravdano nazivaju hrvatskom Casertom. Tu je još i plominska Burra, vrhunska pizzerija koja je hrabro otvorena u gradiću koji broji tek stotinjak stanovnika.
<< U ovoj labinskoj pizzeriji uživali smo u svakoj minuti. Usluga je vrhunska, cijene ok
Uz Rumore, Napoli i Burru, odlične napoletanske pizze prave porečka Konoba Kažeta, Primizia u Brtonigli i tarska pizzerija Capri. Aquarius iz Buja pravi odlične pizze od domaćih sastojaka i s vlastitom recepturom za tijesto, a za ljubitelje tankih i hrskavih pizza tu je pulski Tivoli.
<< U naselju s 96 stanovnika našli smo odličnu pizzeriju, evo dojmova
<< Lovac na pizze: Kažeta, porečka konoba s odličnim picajolom
<< U malom istarskom mjestu jeli smo u pizzeriji koja nam je pravo otkriće
Sve u svemu, nakon prošlogodišnjih natjecanja koja su se održala u Dalmaciji i Slavoniji, Poreč je definitivno dobro izabran kao domaćin ovogodišnjeg natjecanja budući da se istarska pizza scena ubrzano razvija, a Istra je prekrasna turistička destinacija. A sada i par rečenica o samom Caputo Pizza Cupu.
Ovogodišnji Caputo Cup posvećen je nedavno preminulom osnivaču i dugogodišnjem predsjedniku APN-a te nosi naziv "Sergio Miccu u srcu". Zbog toga će ovom natjecanju prisustvovati i delegacija APN-a iz Napulja koju će predvoditi Gianluca Pirro, aktualni predsjednik APN-a, Simone Fortunato, jedan od najpoznatijih napoletanskih pizza majstora i istaknuti član APN-a, te Pasquale Poerio, prošlogodišnji prvak iz Napulja u kategoriji "Pizza Contemporanea".
Dodatna je zanimljivost da će natjecanje u Poreču imati i najstručniji žiri do sada. U žiriju će se nalaziti tri poznata talijanska pizza majstora, Gianluca Pirro, već spomenuti Pasquale Poerio i Simone Fortunato, te APN-ovi ambasadori za Rumunjsku, Hrvatsku i Sloveniju. Iz Rumunjske stiže Eugen Pocian, iskusni pizza majstor i vlasnik pizzerije Corsarul u Oradei.
Hrvatsku će predstavljati Alen Radanović, svjetski prvak, ekipni i pojedinačni pobjednik s većeg broja natjecanja u Italiji, iskusni osječki instruktor i pizza majstor. Iz Slovenije u Poreč dolazi Jernej Berlot, ovogodišnji slovenski viceprvak s natjecanja u Ljubljani, veliki zaljubljenik u pizzu koji je poput Alena iskusni instruktor i pizza majstor. Glavni je organizator i voditelj natjecanja, kao i uvijek do sada, iskusni Igor Zagajski.
Ovaj je Caputo Pizza Cup ujedno kvalifikacijsko natjecanje hrvatskih pizza majstora za nastup na Trofeo Caputo svjetskom prvenstvu koje će se održati u Napulju. I jedna novost za sve potencijalne natjecatelje. Prvi je put ovo natjecanje organizirano u dvije kategorije, Pizza Classica i Pizza Napoletana STG (Specialita Tradizionale Garantita).
Pobjednici, ali i drugoplasirani u obje kategorije, osvojit će nastup na APN-ovom svjetskom prvenstvu u Napulju. Osobno se veselim još jednom odlasku u Poreč, turističkom obilasku Istre i naravno, druženju s dragim poznanicima i iskusnim pizza majstorima.