Jedan od najvećih hrvatskih klasika svih vremena - radio se u svakoj kući

Foto: Shutterstock

JEDAN kolač sigurno pamte sve generacije - pitu od jabuka. Popularna je diljem svijeta, pa se tako i razlikuje od zemlje do zemlje, ali danas ćemo pisati baš o onoj našoj, tradicionalnoj. Svaka regija čuva neke svoje varijacije, ali osnove klasične verzije su prhko tijesto i sočan nadjev od naribanih jabuka, šećera, cimeta i ponekad grožđica ili oraha.

Tijesto se radi od brašna, maslaca ili masti, šećera, jaja i malo mlijeka ili vrhnja. Podijeli se na dva dijela - jedan se razvalja kao podloga, a drugi ide preko nadjeva. Jabuke se ribaju ili režu na tanke kriške, zatim se pomiješaju sa šećerom i cimetom i ostave da puste sok, koji se može malo ocijediti kako tijesto ne bi postalo premokro.

Pita se peče dok ne dobije zlatnosmeđu boju, a prije posluživanja često se posipa šećerom u prahu. Može se jesti topla ili hladna, a mnogi je vole uz kuglicu sladoleda od vanilije.

U Slavoniji i Baranji ponekad se dodaju mljeveni orasi ili malo ruma za bogatiji okus. U Dalmaciji neki recepti koriste maslinovo ulje umjesto maslaca i dodaju koricu limuna za svježinu. U Zagorju i Međimurju pita se često radi u rustikalnom stilu s debljim slojem jabuka i prhkim tijestom.

Mi imamo recept za jednu brzu i jednostavnu, za koju zaista nije potrebno prethodno kulinarsko znanje.

Potrebni sastojci

Za tijesto:

  • jaja
  • čvrsti jogurt
  • šećer
  • glatko brašno
  • ulje
  • prašak za pecivo
  • vanilin šećer
  • naribana korica limuna

Za nadjev:

  • jabuke
  • šećer
  • vanilin šećer
  • rum
  • griz
  • cimet
  • naribana korica limuna

Kako se priprema

Krenite s tijestom. Pomiješajte suhe sastojke u jednoj posudi, a u drugoj mokre, mikserom ih sjedinite. Na kraju dodajte suhe u mokre i kratko izmiksajte. U lim za pečenje izlijte polovicu smjese za tijesto i kratko pecite. U međuvremenu napravite nadjev - ogulite i naribajte jabuke i pomiješajte s ostalim sastojcima. Po polupečenom tijestu rasporedite nadjev, poravnajte i prelijte ostatkom tijesta. Sada sve stavite peći, a kada se kolač malo ohladi - posipajte ga šećerom u prahu.

Detaljan recept za ovu jednostavnu pitu je ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.