JEDAN kolač sigurno pamte sve generacije - pitu od jabuka. Popularna je diljem svijeta, pa se tako i razlikuje od zemlje do zemlje, ali danas ćemo pisati baš o onoj našoj, tradicionalnoj. Svaka regija čuva neke svoje varijacije, ali osnove klasične verzije su prhko tijesto i sočan nadjev od naribanih jabuka, šećera, cimeta i ponekad grožđica ili oraha.
Tijesto se radi od brašna, maslaca ili masti, šećera, jaja i malo mlijeka ili vrhnja. Podijeli se na dva dijela - jedan se razvalja kao podloga, a drugi ide preko nadjeva. Jabuke se ribaju ili režu na tanke kriške, zatim se pomiješaju sa šećerom i cimetom i ostave da puste sok, koji se može malo ocijediti kako tijesto ne bi postalo premokro.
Pita se peče dok ne dobije zlatnosmeđu boju, a prije posluživanja često se posipa šećerom u prahu. Može se jesti topla ili hladna, a mnogi je vole uz kuglicu sladoleda od vanilije.
U Slavoniji i Baranji ponekad se dodaju mljeveni orasi ili malo ruma za bogatiji okus. U Dalmaciji neki recepti koriste maslinovo ulje umjesto maslaca i dodaju koricu limuna za svježinu. U Zagorju i Međimurju pita se često radi u rustikalnom stilu s debljim slojem jabuka i prhkim tijestom.
Mi imamo recept za jednu brzu i jednostavnu, za koju zaista nije potrebno prethodno kulinarsko znanje.
Za tijesto:
Za nadjev:
Krenite s tijestom. Pomiješajte suhe sastojke u jednoj posudi, a u drugoj mokre, mikserom ih sjedinite. Na kraju dodajte suhe u mokre i kratko izmiksajte. U lim za pečenje izlijte polovicu smjese za tijesto i kratko pecite. U međuvremenu napravite nadjev - ogulite i naribajte jabuke i pomiješajte s ostalim sastojcima. Po polupečenom tijestu rasporedite nadjev, poravnajte i prelijte ostatkom tijesta. Sada sve stavite peći, a kada se kolač malo ohladi - posipajte ga šećerom u prahu.
Detaljan recept za ovu jednostavnu pitu je ovdje.