KADA je riječ o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s tjesteninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuhate. Najvećom se pogreškom smatra kombinacija dobrog umaka i prekuhane tjestenine - što se lako može dogoditi. Prema Talijanima, tjestenina treba biti kuhana al dente - gdje je svaki komad mekan, ali i dalje dovoljno "žvakast". Kako kažu, upravo je to ono što poboljšava okus tjestenine.
Tim novinara web stranice Marthe Stuart razgovarao je s kuharom i instruktorom kuhanja o ovoj temi - kako izbjeći prekuhavanje tjestenine i koji je najsigurniji način za pripremu savršene al dente tjestenine.
To je talijanski izraz koji doslovno znači "na zub". U kontekstu kuhanja, opisuje hranu koja je skuhana dok ne postane mekana, ali još uvijek blago čvrsta i žvakasta prilikom ugriza. Kuhanje al dente znači da ste postigli savršenu razinu kuhanja - između sirovog i premekanog. Ovaj se izraz najčešće koristi za tjesteninu, ali se može primijeniti i za rižu, druge žitarice ili povrće.
Evo zašto tjesteninu ne bi trebalo prekuhavati. Kuhanje tjestenine al dente ne donosi samo bolju teksturu već pomaže tjestenini da zadrži oblik i bolje upija umake. "Kada se tjestenina prekuha, škrob se u potpunosti razgrađuje, što rezultira mekanom i gnjecavom tjesteninom", objašnjava Michael Handal, kuhar na Institutu za kulinarsko obrazovanje u New Yorku.
"Tekstura, okus, nutritivna vrijednost i izgled uvelike se mijenjaju." Handal dodaje da tjestenina skuhana al dente ima niži glikemijski indeks od prekuhane tjestenine, što pomaže u sprječavanju naglih skokova šećera u krvi. Osim toga, jedenje al dente tjestenine poboljšava probavu, pruža više hranjivih tvari i može pridonijeti ranijem osjećaju sitosti tijekom obroka.
Bez obzira na veličinu ili oblik tjestenine, svježu ili suhu, ovi osnovni koraci ključni su za savršeno al dente kuhanje: