Koraci koji pomažu u smanjenju otpada u kuhinji

Foto: Shutterstock

ZERO WASTE sve je popularniji, ali i otprije dosta poznat pokret koji promovira život bez stvaranja ikakvog otpada, a ako ste novi u tome i želite smanjiti otpad u kuhinji i manje bacati hranu, na pravom ste mjestu.

Sigurno vam se nebrojeno puta dogodilo da niste znali što s korama od povrća pa ste ih bacili u smeće ili ste ugledali tu uvenulu glavicu zelene salate u hladnjaku i niste znali što s njom pa ste i nju bacili. Ako je tako, niste jedini, a neke korake možete poduzeti već sada.

Naime, više od polovice ukupnog otpada od hrane proizvedenog u Europskoj uniji 2021. godine došlo je iz kućanstava, a UN kaže da polovica voća i povrća prodanog u EU završi u smeću. Kako bi se to promijenilo, trebamo krenuti od sebe, pa evo nekih trikova uz koje ćete stvarati manje otpada u kuhinji.

Upoznajte se s kompostiranjem

Kompostiranje nije rezervirano samo za ljude s dvorištima. Kompost možete napraviti i ako živite u malom prostoru - naime, postoje mogućnosti kompostiranja za domove svih veličina, a Bokashi tehnika kompostiranja savršena je za male prostore. Trebat će vam posuda za kompostiranje, a u nju možete bacati sav kuhinjski otpad, uključujući mliječne proizvode, ostatke mesa i kosti.

@theeverhopefulgardener Bokashi ferment allows you to compost ALL your kitchen scraps. Even the items you’ve been told not to add to your compost piles like meat, dairy, cooked food, oily food. It’s often referred to as Bokashi composting but that is a misnomer since it does not produce a finished usable product. Once your Bokashi is fermented, usually 2-3 weeks after closing the bucket after it’s full to the top, it must be added to either a compost pile, a garden bed, a soil factory or buried in the ground. #bokashi #compost ♬ Faith - George Michael

Nabavite kvalitetne posude s poklopcima

Još jedan trik da manje bacate hranu je da kupite samo onoliko pokvarljivih namirnica koliko znate da ćete ih pojesti i da namirnice što dulje očuvate svježima. Riješite se prianjajuće i aluminijske folije i uložite u kvalitetno stakleno posuđe s poklopcem, tako da vaše namirnice mogu ostati svježe danima, a ovdje je par trikova kako produljiti svježinu voća i povrća.

Iskoristite kore od povrća

Kore od povrća su najčešći kuhinjski ostaci koji završe u smeću. No njih možete baciti u kompost, ali i iskoristiti na bolji način. Možete ih dodati u juhu od povrća, a od njih možete napraviti i vege čips - samo ih začinite, nauljite i ispecite u pećnici ili fritezi na vrući zrak.

@beckyexcell AIR FRYER VEGGIE PEEL CRISPS 😍 don’t just throw away your leftover vegetable peelings - turn them into crisps! At Christmas we probably have more vegetable peelings than we do at any other time during the year and they honestly make the most delicious crisps, perfect for snacking on over Christmas and New Year. Season them however you wish and pop them in either the air fryer or the oven 🥰 Not wasting leftovers is a fab way to save some money this festive season. Ingredients: 400g root vegetable peels (potatoes, sweet potatoes, carrots, parsnips etc), washed and dried 3 tbsp garlic infused oil (or any veg oil) 1 tsp smoked paprika Salt and pepper   Method: 1) Toss the peelings in the oil and seasoning. 2) Preheat the air fryer for 3 minutes at 200C. 3) Place the peelings into the air fryer basket and allow to cook for 8-10 minutes or until crisp. Give them a shake half way through and try not to overfill the airfryer.   OVEN: alternatively you can bake the veg peelings in the oven at 200C for 20-25 minutes until crisp. #airfryer #leftovers #recipes #airfryerrecipes #veggiecrisps #vegpeel #lovefoodhatewaste #budgetfriendly #leftoversrecipe ♬ original sound - Becky Excell

Zamrzavajte što više namirnica

Kako biste spriječili hranu da se pokvari, zamrznite ju. Ako skuhate više nego što ćete pojesti, ostatke jela pospremite u posudice i zamrznite, pa ćete imati za drugi dan, a smrznuti možete i povrće (ovdje smo pisali kako, ali i koliko dugo ga možete čuvati u zamrzivaču).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.