Najdraže srdele na 6 načina: Pržene, pohane, marinirane, lešo, punjene i s grilla

Foto: Shutterstock

SRDELA je riba koja je s razlogom othranila generacije i mnogima osigurala egzistenciju, a prvi od tih razloga je svakako njezina dostupnost. Danas srdela čini oko 60 posto cjelokupnog izlova ribe na Jadranu i svježa je dostupna tijekom cijele godine, osim za vrijeme lovostaja na sitnu plavu ribu koji je uveden kako bi se obnovio smanjeni riblji fond.

Srdela je još uvijek najpopularnija riba koja se prodaje u domaćim ribarnicama, uglavnom zbog svoje niske cijene, ali je važno naglasiti kako je potrošnja ribe u Hrvatskoj upola manja od europskog prosjeka.

Nije sve u cijeni 

Srdela je bogata nezasićenim omega-3 masnim kiselinama, lako je probavljiva, bogata je bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima i mineralima, a uz sve to se i prilično lako priprema. Izlov srdele spada pod održive ribolovne prakse, što otprilike znači da ne narušava prirodnu strukturu ekosustava te minimalno ugrožava ostale vrste.

Budući da se nalazi prilično nisko na hranidbenom lancu, u odnosu na drugu ribu koju obično konzumiramo srdela u sebi sadrži vrlo malo štetnih tvari, poput žive. Svježa srdela je jednostavno izvrsnog okusa, a posebno kad je pečena na žaru. Tada obično ne zahtijeva ništa više od prskanja s malo limunovog soka i morske soli.

Zbog svoje veličine brza je i jednostavna opcija za pripremu finger fooda, a odlično će se slagati s kvalitetnim vinom, kao i čašom hladnog piva. Osim na žaru, može se pripremati na razne načine, a na Jadranu se usoljava već skoro 600 godina. Kad je kupujete svježu, birajte onu koja ima sjajne i ispupčene oči, napetu srebrno-sivu kožu, čvrstu utrobu i škrge crvene boje.

Pržene srdelice

Marinirane srdele

Otkoštene pohane srdele

Srdele lešo i krumpir krema na moderno

Punjene srdele

Srdele s gradela ili grill tave

Pročitajte više