Kritičari su ovom dokumentarcu dali savršenu ocjenu na Rotten Tomatoesu: "Potresno"

Screenshot: YouTube

Na Netflix je stigao dokumentarni film Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa. Taj film, koji je režirala Lucy Walker, krajem prošle godine premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Torontu, potom se prikazivao u američkim kinima, a sada je dostupan i na streaming platformi.

Lhakpa Sherpa je samohrana majka iz Nepala koja je postala prva žena ikada koja se uspjela popeti na Mount Everest. Dosad se na tu planinu popela deset puta. Dokumentarac prati njen život u Nepalu dok se priprema za 10. uspon 2022. godine. Usput se suočava s drugim životnim izazovima.

"Film prati legendarnu karijeru Lhakpu Sherpe i otkriva njenu životnu prošlost - od djevojčice kojoj je uskraćeno obrazovanje u Nepalu, do njezinog migriranja u Ameriku, preživljavanja partnerskog nasilja do neustrašivog primjera svojoj djeci", glasi sinopsis ovog dokumentarca.

Dokumentarac je naišao na odlične reakcije filmskih kritičara. Na Rotten Tomatoesu su mu dali ocjenu 100%, dok su dokumentarac gledatelji na IMDb-ju dosad ocijenili sa 7.7/10. 

Što kažu kritičari?

Caryn James iz Hollywood Reportera piše da su Walker i njezin tim stvorili "zadivljujući narativ", dok je Carlos Aguilar za Variety film nazvao "potresnim". 

"Njezina otpornost i narav osvjetljavaju film, ali svakako prikazuje težak život, iscijepan sukobima, koji uzimaju svoj danak", piše Tim Robey za Daily Telegraph. 

Za The Guardian Leslie Felperin je napisala: "Ovaj portret Lhakpe Sherpe, jedine žene koja se 10 puta popela na Mont Everest, toliko je prepun uzbudljivih trenutaka da se ponekad čini emotivnim planinarenjem, ali s uspona se pruža prekrasan pogled".

Gledatelji: Priča je nevjerojatna

Mišljenja gledatelja su podijeljena, ali film je uglavnom pozitivno ocijenjen.

"Kad sljedeći put budete u supermarketu, pogledajte osobu koja radi i zamislite da se baš ona popela na Mount Everest deset puta. To je priča o ovoj nepismenoj Nepalki koja se borila da odgoji svoje dvije kćeri, bila je u nasilnom braku, a zatim sa svojim bratom radila kod kuće u Nepalu kako bi vodili ljude na najviši vrh", "Gledati njezino penjanje bilo je zastrašujuće, ali cijeli je film vrlo dirljiv".

"Dirnuo me ovaj dokumentarac. Priča je nevjerojatna", "Ovo je prekrasna, dirljiva, stvarna priča o iznimno skromnoj i odlučnoj ženi. Njezino putovanje često je teško i zahtijeva od nje da duboko kopa za resursima koji su joj potrebni da bi ona i njezina obitelj preživjeli, pritom otkriva da napreduje i pobjeđuje te izazove. Njena priča je nadahnuće za sve žene", pišu gledatelji.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.