Sve više baka i djedova u Hrvatskoj ne viđa unuke. Ovo je jedna takva priča

Ilustracija: Shutterstock (Na fotografiji nije osoba iz teksta)

90-godišnja baka iz jednog hrvatskog mjesta godinama ne viđa svoje unuke. Nakon smrti oca, one su ostale živjeti s majkom, a baku i djeda s očeve strane zaboravile su.

"S unukama i dalje ne kontaktiramo. Majka skrbnica udala se i dobile su polusestru. Fotografije unuka skidamo sa stranica škole, uokvirujemo ih i tako pratimo njihovo odrastanje. Poslali smo čestitke na njihove rođendane. Živimo u nadi da će jednog dana doći do nas. Na Dan mrtvih donijele su cvijeće i svijeće na tatin grob. Dolaze u tajnosti, da ih nitko ne vidi", napisala je baka u pismu upućenom Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo.

"Živimo u malom selu, a koliko je slučajeva da unuci, pored živih očeva, ne smiju svojim bakama i djedovima. Žene čak i muževima brane da posjećuju roditelje. To je strašno. Za mir u kući oni pristaju na to", dodala je baka čije su riječi otvorile završnu konferenciju projekta Baku i djeda svako dijete treba.

U pet mjeseci za pomoć se javilo 267 baka i djedova

Naime, kako smo već pisali, ovaj projekt pokrenula je Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo jer bake i djedovi sve više prijavljuju da ne viđaju svoju unučad. Pozivi pristižu iz cijele Hrvatske, a u sklopu projekta koji se provodio od 1. listopada 2023. do 29. veljače 2024., evidentirano je čak 267 korisnika, bilo putem telefonskih poziva, bilo putem individualnih sastanaka, e-mailova i susreta na info točkama na četiri lokacije u Zagrebu.

"U 90% slučajeva javljali su se bake i djedovi s očeve strane, i to najčešće kada se nakon razvoda ili raskida veze na raznorazne načine onemogućava djeci da vide tatu i obitelj s njegove strane. U ostalih 10% radi se o bakama i djedovima s očeve i s majčine strane, gdje oba roditelja onemogućavaju unucima da vide bake i djedove", istaknula je voditeljica projekta Melita Požgaj.

Foto: Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo

Na 12 radionica pružila se pomoć 112 korisnika, a završna konferencija okupila je nekoliko panelista: Ines Kovačić iz Udruge Životna linija, Boru Ranitovića, predsjednika Udruge CENTAR, Iztoka Ivančića, predsjednika Društva DOOR iz Slovenije i odvjetnika Hrvoja Jukića.