Treba li glačati odjeću za bebe? Evo zašto stručnjaci smatraju da to nije loša ideja

Foto: Shutterstock

GLAČANJE sićušne odjeće može zvučati kao uzaludan i težak posao. Zaposleni roditelji uvijek traže načine da pojednostave svoje živote, ali stručnjaci smatraju da ipak postoje opravdani razlozi zbog kojih bi trebalo odvojiti vrijeme za glačanje dječje odjeće.

Glačanje ubija mikroorganizme

Glačanje odjeće siguran je način za ubijanje mikroorganizama i štetnih bakterija. Mikroorganizmi se ne vide golim okom i prisutni su na svim površinama, pa tako i na odjeći. Dok je većina njih bezopasna, neki mogu uzrokovati infekcije kao što su upala grla i uha.

Glačanje dječje odjeće, osobito novorođenačke, može pomoći u zaštiti nježne bebine kože od svih štetnih mikroorganizama koji se zadržavaju na odjeći nakon pranja. To je važno ako ne koristite sušilicu s opcijom dezinfekcije, koja također može ubiti mikroorganizme. Ako koristite sušilicu, glačanje bebine odjeće i dalje je dobar način da osigurate da ona bude svježa i čista, posebno ako je beba sklona osipima i iritacijama.

Omekšava dječju odjeću

Ljudi uglavnom glačaju odjeću jer toplina zaglađuje vlakna tkanine, čineći ih mekšima i ugodnijima za nošenje.

Uklanja neželjene mirise s odjeće

Mrlje od bljuckanja i kakice može biti teško ukloniti, a čak i kada ih se riješite, mogu ostaviti neugodan miris. Toplina glačala pomaže u uklanjanju neželjenih mirisa s odjeće, ostavljajući je svježom i čistom. Ovo je osobito važno ako koristite platnene pelene jer one ponekad mogu zadržati neugodne mirise čak i nakon pranja.

Pomaže u uklanjanju ostataka deterdženta

Jeste li ikada uočili da je odjeća vaše bebe kruta nakon pranja? To je zato što se ostaci deterdženta mogu nakupiti na odjeći tijekom vremena, čineći je grubljom. Čak i ako koristite najnježniji deterdžent za pranje bebine odjeće, ostaci deterdženta mogu se nakupiti, a glačanje će pomoći da se riješite svih ostataka deterdženta i učinite odjeću manje iritantnom za nježnu bebinu kožu.

Prije glačanja odjeće pažljivo pročitajte upute na svakom odjevnom predmetu kako biste odabrali pravu temperaturu za tkaninu; koristite glačalo na paru kako biste smanjili nabore; stavite krpu između glačala i odjevnog predmeta kako biste zaštitili osjetljivije tkanine od topline; i, ako prvi put glačate odjevni predmet, prvo isprobajte glačalo na malom, skrivenom dijelu, savjetuje Babycious.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.