Znate li što je Wabi-Sabi? Ovaj stil uređenja slavi nesavršenosti

Foto: zarahome.com/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NOVA zanimljivost u svijetu uređenja interijera je Wabi-Sabi stil. S korijenima u japanskoj baštini, Wabi-Sabi dizajnerski detalji unose osjećaj smirenosti, prisutnosti i prihvaćanja. Ovaj stil uređenja nipošto nije perfekcionistički, a sadrži mnogo elemenata minimalizma te ga je lako unijeti u većinu modernih domova.

Wabi-Sabi prihvaća nesavršenosti

Dizajnerica interijera i arhitektica Shalini Misra zainteresirala se za ovaj stil uređenja u ranim godinama svoje karijere: "Uvijek sam bila inspirirana japanskim dizajnerskim principima i oni su oblikovali moj rad."

Najviše joj se svidio način imitacije prirode u svojoj nesavršenosti, pojasnila je za Livingetc: "Nema dva ista zrna pijeska, nema dva ista lista." Wabi-Sabi harmoniju i ravnotežu postiže upravo kroz nesavršenost.

Iako se na površini čini nježnim, Wabi-Sabi i dalje može imati karakter s pravim pristupom. Premda je nesavršen i asimetričan, ovaj stil nikad nije nasumičan.

"Kao i svaki dobar dizajn, zahtijeva promišljanje i znanje da bi bio dobar", pojasnila je Misra. Rustikalni i nedovršeni materijali, prigušene boje i čiste, ali nenapadne linije lijepo se uklapaju u ovaj stil.

Papirnata stropna lampa, Zara Home, 69.99 eura
Sjenilo za prozor od jute, Zara Home, od 119 eura

Ovaj je stil vrlo osoban

"Riječ je o prihvaćanju habanja i trošenja kao prirodnog i organskog procesa i pronalaženju ljepote u tome", pojasnili su Joel Wong i Amanda Gunawan, osnivači OWIU Architecture and Design studija u Los Angelesu.

Wabi-Sabi je također vrlo osoban. Za neke on predstavlja korištenje organskih materijala poput drva ili kamenja s različitih putovanja kao držača za knjige ili ukras. Ključ je u odabiru onoga što vam se doista sviđa bez opterećivanja savršenstvom.

Zrcalo, Amazon, 25.99 eura

Cilj je uložiti u lijepe komade koje ćete imati cijeli život i ako se oštete, popraviti ih umjesto da ih bacite i zamijenite novim. Nemojte se bojati kombinirati različite stilove unutarnjeg dizajna jer to pridonosi osobnosti i nesavršenosti Wabi-Sabi stila.

Što se tiče samih popravaka, isprobajte kintsugi način. To je tehnika popravka keramike zlatom, a kompleti za popravak dostupni su za kupnju po prihvatljivim cijenama.

Kintsugi komplet za popravak, Amazon, 16.99 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.