MANCHESTER UNITED

Otkrio ga je Mourinho i dao mu izmišljenu nagradu. Danas je vođa Uniteda

Foto: Getty Images

MARCUS RASHFORD slavio je prekrasan pogodak iz slobodnjaka protiv Chelseaja vrijedan četvrtfinala Liga kupa, ali navijačima Uniteda za oko je zapao Scott McTominay koji je otrčao skroz do gostujuće tribine Stamford Bridgea pozdraviti ih. Bio je neizmjerno sretan zbog gola i slavio ga je kao da je on zabio.. 

Slika je to na koju su se navijači Crvenih vragova već navikli otkad je 22-godišnjak postao neizostavan dio prve momčadi kluba s Old Trafforda. 

U protekla tri mjeseca gledamo najgori Manchester United u povijesti Premier lige. Momčad koju vodi Ole Gunnar Solskjaer doživjela je najgori ulazak u prvenstvo još od 1989./90., kada je u prvih osam kola uzela osam bodova i prvenstvo završila na 13. mjestu. Takav start United je, dakle, zabilježio prije ere Premier League pa mu je ovaj aktualni najgori otkako je ona počela.

Jedina svijetla točka u najtežim trenucima posrnulog engleskog velikana

Scott McTominay jedina je svijetla točka u rijetko teškim trenucima najtrofejnijeg engleskog kluba. 22-godišnji Škot je u osmini finala protiv Chelseaja odigrao još jednu fantastičnu utakmicu ove sezone i pomogao Unitedu da poveže tri gostujuće pobjede. Načeo je time zanimljivu raspravu među navijačima Uniteda. Mnogi od njih tvrde da je zaslužio ulogu kapetana.

McTominay je dijete Uniteda, došao je kao petogodišnjak, prošao sve selekcije i odrastao u klubu. Na Old Traffordu nema igrača kojem United toliko znači i ne čudi da golove slavi luđački i strastveno, bez obzira je li strijelac on ili netko od suigrača. Uvijek se potrudi proslaviti i s navijačima koji toliko sreće, strasti i žara u crvenom dresu dugo nisu vidjeli. Prošle sezone kritizirali su Lukakua jer nije slavio golove niti pokazivao emocije, već bi samo laganim hodom krenuo prema centru. Pogba se vratio u Manchester iz Juventusa kako bi postao vođa nove generacije, ali Francuz nikada nije ispunio ono što su mnogi u njemu vidjeli.

McTominay zna koliko navijačima znači ovaj klub i voli ga jednako kao i oni. 

Kad su novinari pitali Solskjaera vidi li McTominayja kao kapetana ekipe, on im je odgovorio:

"Scotty je fenomenalan. On je lider, on je Unitedov dječak. Svašta je morao proći da dođe do ovoga gdje je sada. Vidjeli ste ga protiv Norwicha prošli tjedan u ulozi napadača kad je zabio gol. S druge strane, moram priznati da se razvija u jako dobrog veznjaka", dodao je Solskjaer.

Golove svojih suigrača slavi luđe nego oni sami

United je pobijedio Norwich 3:1, a Scott McTominay je postigao vodeći pogodak u 21. minuti. Devet minuta kasnije vodstvo je udvostručio Rashford, ali mladi veznjak bio je taj koji je gol proslavio najžešće. Sa stisnutom šakom u zraku trčao je po terenu i slavio pogodak s navijačima. Nešto što najveći simpatizeri ovog kluba nisu doživjeli još od vremena Cantone i Keanea, Ronalda i Rooneyja. Nešto na što već dugo čekaju. 

"Fantastičan je. On i Fred, strašna kombinacija u sredini, imaju odličan odnos. Zajedno igraju jako dobro", kazao je Solskjaer pa dodao:

"Isto su činili i prošle sezone. Sjetite se Paris Saint-Germaina i Arsenala. Bilo je nekoliko utakmica u kojima su igrali zajedno zbog ozljeda većih zvijezda u ekipi. Funkcioniraju odlično kao par."

Otkrio ga je Mourinho, promovirao u prvu momčad i zbog njega izmislio nagradu

McTominay je za klub debitirao na koncu sezone 2016./17., kad je Jose Mourinho odmarao ekipu spremajući se za finale Europa lige protiv Ajaxa iz kojeg je kasnije izašao kao pobjednik. Nije trebalo proći dugo i već sljedeće sezone Portugalac ga je počeo koristiti sve češće. Točnije, upisao je 20 nastupa u svim natjecanjima.

Riječ je o središnjem veznjaku koji pokazuje tendenciju da podjednako dobro može odigrati u različitim ulogama svoje pozicije. U paru s jednim igračem ili u društvu dva igrača u sredini, svejedno. Mladi Škot primarno je defenzivac, razbijač, ali ove sezone pokazuje i značajan razvoj u svojoj igri prema naprijed. Pogotovo pred protivničkim golom.

Mourinho ga je otkrio i promovirao u prvi sastav, a onda izmislio i nagradu njemu u čast na koncu 2018. godine. "Menadžerov igrač godine" postao je McTominay, dok je Mourinho primao kritike zbog poteza koji su mnogi doživjeli kao cinizam.

"Ovaj klinac ne može otići kući bez nagrade", rekao je bivši trener Crvenih vragova objašnjavajući nagradu koju je izmislio.

"Scott daje svakom drugom djetetu nadu da mu se snovi mogu ostvariti. Ovaj igrač daje sve od sebe. Za mene ne postoje mladi ili stari igrači, radi se samo o kvaliteti osobnosti, a ovaj klinac ima sve što ja želim. Zato mislim da je dobro mlađim dečkima u akademiji da na njega gledaju kao na odličan primjer."

Grafika: Sofascore za IndexSport

Naravno, u okruženju kakvo je ono oko Manchester Uniteda McTominay nije mogao proći bez sumnje i kritika. Dio navijača izražavao je svoje nezadovoljstvo ovim potezom, djelomično i zbog toga što nisu mogli smisliti Mourinha pa su svaki njegov potez u startu okarakterizirali pogrešnim. McTominay je bio prozvan i novim Darrenom Fletcherom, što nije poželjna usporedba za mladog Škota jer se radi o igraču koji nikada nije uspio, a navijači su ga vječno simpatizirali.

Sjajno koristi Pogbinu ozljedu i zacementirao si je mjesto u prvih 11

Međutim, ništa od toga nije ga omelo u napretku. Ove sezone nastupio je u svih 10 premierligaških utakmica, postigao je dva gola i jedan namjestio. Golovi i asistencije nisu njegov glavni posao na terenu, što je pokazao u pobjedi nad Chelseajem kad je imao najviše oduzetih lopti i očišćenih opasnosti. Odlično je ugušio protok lopte u sredini terena i Matea Kovačića te tako poremetio Lampardove planove.

McTominay je za pokazivanje svoje vrijednosti odabrao savršen tajming - odsustvo Paula Pogbe. Dao je do znanja ljudima u klubu da neće toliko patiti bez prvaka svijeta s Francuskom koji je nedavno produljio bolovanje. Njegova naslikavanja sa Zinedineom Zidaneom u Dubaiju prije nekoliko tjedana samo su špekulacije o transferu u Real Madrid učinila glasnijima. Neki tvrde da se Pogba namjerno čuva kako bi već u siječnju promijenio sredinu.

I dok takvi igrači u nekim momčadima ozbiljno narušavaju atmosferu, čini se da to nije slučaj i na Old Traffordu. Ole Gunnar Solskjaer okupio je jednu od najmlađih ekipa u cijeloj Premier ligi, s prosjekom godina od 24,5. Mlađi su samo puleni Ralpha Hasenhüttla u Southamptonu s prosjekom od 24,4 godine.

Solskjaer oko njega gradi neki novi United i McTominay će biti lider ekipe koja narednih godina treba poharati Europu i Englesku

Iako često kritiziran da nije dorastao poslu vođenja tako velikog kluba, čini se da Norvežanin ima punu podršku uprave i polako, ali sigurno nastavlja graditi generaciju koja bi u narednim godinama trebala poharati Englesku i Europu. Nešto slično kao što je pod vodstvom sir Alexa Fergusona činila devedesetih godina prošlog stoljeća. 

U takvom scenariju McTominay se ističe kao jedan od najvećih kandidata za kapetansku vrpcu. Tek su mu 22 godine, a već je sakupio 60 nastupa za prvu momčad. Njegov proces rasta i sazrijevanja ide umjerenim tijekom. Škot nema pompozne marketinške obaveze kakvima se u njegovim godinama bavio Pogba, pred njega nisu stavljena ni golema očekivanja ni preplaćeni ugovor, kao što je bio slučaj s Alexisom Sanchezom.

Navijačima donosi ono što već jako dugo nisu doživjeli

Već dugo vremena nitko nije emotivnije prolazio kroz Unitedove uspjehe i neuspjehe kao McTominay. Nakon što su lani izbacili PSG iz šesnaestine finala Lige prvaka, oči mladoga Škota bile su pune suza radosnica. Međutim, ubrzo je osjetio i drugu, onu okrutniju stranu medalje ovog sporta. Dogodilo se to krajem prošle sezone. Manchester je u svibnju samo remizirao s Huddersfieldom (1:1), koji je iz Premier lige ispao već u veljači. 

Bio je to početak pada Solskjaerove ekipe nakon ispadanja iz Europe. McTominay je bio jedini strijelac u toj utakmici koja će ostati upamćena po tome da se većini preplaćenih zvijezda poput Pogbe, Sancheza i ostatka nije dalo ni igrati. Svi su razmišljali o svojim potencijalnim izlaznim strategijama iz kluba u kojem je postalo očito da stvari izmiču kontroli.

Škot nije bio dio te ekipe. Ostao je nakon utakmice sjediti sam na klupi. Vidno utučen držao je svoj mobitel u rukama i proživljavao teške trenutke. Sam. Nije bilo nikoga da ga utješi.

"Mislim da neki dečki danas misle da ako ne igraju odmah, moraju napustiti klub. Sve je to lijepo, ali ako je Manchester United u tvojoj krvi, kao što je u mojoj, onda nećeš samo tako odustati od takve prilike. Borit ćeš se", rekao je McTominay jednom prigodom i tako nagovijestio da bi mogao biti novi lider Uniteda.

Naravno, još je prerano reći hoće li McTominay uspjeti ili će postati novi Fletcher, ali navijači Uniteda svakako bi trebali cijeniti ono što ovaj 22-godišnjak iz Lancastera donosi klubu u tranzicijskom periodu post-Fergusonove ere koji već (pre)dugo traje te je itekako bolan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.