Detalji tajnog rata oko otpada: Otkrivamo kako je propala najveća investicija Varaždinske biskupije!



TVRTKU BBS d.o.o., prvu hrvatsku tvornicu za reciklažu PET ambalaže modernom tehnologijom, čiji je suvlasnik Varaždinska biskupija, u stečaj je otjeralo svjedočenje Zvonka Bedea, predsjednika uprave konkurentske Drave International d.o.o. iz Osijeka.

Jedinstven je to primjer rješavanja konkurencije na hrvatskom tržištu. Prema navodima DORH-a, Zvonko Bede prvi iskaz protiv konkurentskog BBS-a dao je 20. travnja 2011. u Upravi kriminalističke policije u Zagrebu. Pojavio se u svojstvu svjedoka navodeći da zna za nezakonite radnje koje su od početka 2006. do travnja 2011. provodili Vinko Mladineo, direktor fonda za zaštitu okoliša, Barbara i Krunoslav Bešenić, članovi uprave trgovačkog društva BBS d.o.o., Dragan Mijoč, direktor trgovačkog društva Retabl d.o.o., Miho Zrnić Marinović, vlasnik u poduzeću Sirovina odlagalište i nekoliko osoba čiji mu identitet nije poznat.

Bio je to početak rata unutar HDZ-a za tržište PET ambalaže. Rat je to koji traje i danas, a dio kojeg su i recentne prijetnje smijenjenoj SDP-ovoj ministrici Mireli Holy. Bešenić, Mijoč i Marinović članovi su HDZ-a, a a Mijoč i Marinović poznati su donatori stranke, prvi u Metkoviću, a drugi u Zadru.

Iskazom uništio konkurentsku firmu

Zvonko Bede partner je u Dravi International čiji su vlasnici ugostitelj Višeslav Vukojević, sin bivšeg ustavnog suca Vice Vukojevića, i Zoran Gobac, rukometni menadžer, oboje bliski bivšem ministru financija Ivanu Šukeru i bivšem predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu. Tajni rat klanova oko unosnog posla s ambalažnim otpadom počeo je još 2006. kada je donesen kontroverzni pravilnik Fonda za zaštitu okoliša, a razbuktao se pred kraj Sanaderova mandata. Vrhunac je bio Bedeov odlazak u policiju gdje je prijavio svoje konkurente optuživši ih za krijumčarenje preko 5000 tona ambalažnog otpada i nezakonitu zaradu od 103 milijuna kuna.

Njegov iskaz bio je povod za policijsku, a potom i USKOK-ovu istragu, nakon čega su uhićene sve osobe u lancu kojeg je naveo Bede, a tvrtka BBS d.o.o. u kojoj je suvlasnik bila i Crkva, dovedena je do propasti sa svih 106 zaposlenih.

U izjavi policiji Bede je naveo da za malverzacije s PET ambalažom zna preko svog prijatelja iz Osijeka koji mu je predložio sastanak s posrednikom u prodaji ambalažnog otpada Tomom Udovičićem. Bede je policiji izjavio da mu je posrednik otpočetka bio sumnjiv, te da mu je ponudio otkup 500 tona otpada po cijeni od 250 tisuća eura.

"Meni se to činilo jako riskantno, pa sam odlučio ispipati tko radi s time, zašto rade i zašto su uopće došli k meni. Ja sam Tomu Udovičića pitao kud to ide i s kim radi, da li je bilo nekih problema oko toga, na što mi je on rekao da nikakvih problema nije bilo. Tada mi je Tomo Udovičić rekao kako je on veliki igrač, da je odradio s Barbarom Bešenić 5000 tona da ima to argumentirano, i da je čak Barbara ostala dužna njemu 400 tisuća eura...", kazao je Bede u svom iskazu.

Snimao razgovore poput pravog špijuna

Osim što se pažljivo raspitivao o konkurenciji, saznavao njihove nezakonite aktivnosti i njihove veze na visokim mjestima, Bede je neke razgovore i snimao poput pravog špijuna, a dio toga je i predao policijskim i DORH-ovim istražiteljima.

Zanimljivo je da je u to vrijeme protiv uprave tvrtke Drava International, istražiteljima svjedočila i Barbara Bešenić, predsjednica uprave BBS-a, ali njena prijava nije rezultirala kaznenom prijavom policije i DORH-a.

Nedugo nakon uhićenja Bešenićke i Mladinea, utvrđeno je da osim nestalih 103 milijuna kuna koje je prijavio Bede, u blagajni Fonda za zaštitu okoliša nedostaje još 600 milijuna kuna, koje do danas nisu pronađene.

Vjerovnik BBS-a bila je i Hypo banka

Tvrtka BBS d.o.o. u međuvremenu je propala zaslugom HDZ-ove vlade čije Ministarstvo financija nije prihvaćalo programe sanacije tvrtke, iako ih je poticala udruga dioničara i vjerovnika tvrtke. Za oporavak BBS-a i spašavanje 160 radnih mjesta najviše je bila zainteresirana Varaždinska biskupija, budući je to bila najveća investicija u povijesti te biskupije, ali zainteresirani su bili i ostali vjerovnici među njima i Hypo Alpe Adria banka.

Posljednji apel vladi uputili su u veljači prošle godina na adresu nekoliko ministarstava. No, on do danas nije razmotren. Imovina tvrtke se u međuvremenu rasprodaje kroz postupak stečaja, a za modernu proizvodnu liniju kojom BBS raspolaže zainteresirana je i Drava International iz Osijeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.