"Sve će imati osim što neće imati naoružanje": Mrsić inspektore rada pretvara u tajne agente!

Foto: Hina

MIRANDO MRSIĆ, ministar rada i mirovinskog sustava, komentirajući izmjene koje donosi Zakon o radu, kazao je kako još ima mjesta za dijalog sa sindikatima, rekao kako se odustaje od uvođenja povremenih i privremenih poslova, a najavio je i nove ovlasti koje će imati inspektori rada!

"Inspektorat dobiva nove ovlasti, a to znači da imaju pravo izvida, oduzimanja dokaza, oduzimanja videomaterijala, nadzora, pravo ulaska u tvrtku. Dakle, inspektorat rada dobiva vrlo široke ovlasti. Sve će imati osim što neće imati naoružanje", najavio je u intervjuu za Novi list Mrsić te potvrdio da će se inspektore tako pretvoriti u tajne agente: "Pa, imat će i to pravo. Ide se i u tajne operacije, tajne nadzore, potpuno drugačiji način rada. Želim da Inspektorat rada bude što sličniji onom što je Arbeitsamt u Njemačkoj".

Oko 300 inspektora bit će u akciji diljem Hrvatske. "Inspektorat ustrojavamo na potpuno drugačiji način. Više neće biti lokalnih inspektora, Inspektorat će pokrivati cijelu državu, bit će mobilni timovi, potpuno neovisna unutarnja kontrola. Zadatak nam je da se potpuno opreme i imaju bolju logistiku nego do sada. Bit će nadzora, tajnih operacija...Vidjet ćemo kada zatvorimo prvu tvrtku zbog nepoštivanja radnog vremena. Imat će inspektori i preventivnu ulogu. Pa će kod nekih prekršaja dati mogućnost poslodavcu da se uskladi u roku od osam dana. A poduzeća sasvim sigurno neće znati kada im inspektor dolazi", najavio je Mrsić.

Kazao je kako će do promjena doći i oko procesuiranja prekršaja: "Kažnjavat će se na mjestu zbivanja, a samo dio kazni će odlaziti u prekršajne. Time želimo da se oni značajni, veliki prekršaji odmah kažnjavaju, da ne zatrpavamo sud. Rad na crno, nepoštivanje radnog vremena su neke stvari koje odmah trebaju biti procesuirane. Na tom području zajedno s Ministarstvom pravosuđa mijenjamo stvari".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.