Dating aplikacija: Slanje golih slika bez pristanka druge osobe treba biti zločin

Foto: Shutterstock

BUMBLE, jedna od najvećih aplikacija za upoznavanje, pokrenula je kampanju kojom želi poručiti da slanje neželjenih golih fotografija ljudima bez njihovog pristanka treba tretirati kao zločin.

BBC piše da u nekim slučajevima počinitelji (prema britanskim zakonima) mogu biti kazneno gonjeni za tzv. cyberflashing, i to prema zakonima koji se tiču voajerstva i seksualnih delikata. 

Ipak, iz Bumblea navode da bi to trebao biti poseban zločin. 

Iz ministarstva pravosuđa su za Radio 1 Newsbeat rekli da preispituju zakon u tom kontekstu. 

Fenomen koji nesrazmjerno utječe na žene

Renée Butler (21) iz Bristola cyberflashao je poznanik.

"Nisam odgovarala na njegove poruke, a zatim mi je poslao video na Instagramu i pokazao genitalije", rekla je Butler i dodala kako se osjećala povrijeđeno. 

Odlučila je da ga neće prijaviti policiji, ali je poslala poruku njegovim roditeljima i sestri na Facebooku da im kaže što se dogodilo.

Neke aplikacije i web stranice zamagljuju dolazne slikovne poruke kako bi zaštitile korisnike - ali ne sve.

Posebno kazneno djelo

Podaci iz organizacije Research With Barriers kažu da je gotovo polovica (48%) žena u dobi od 18 do 24 godine u Ujedinjenom Kraljevstvu primila seksualnu fotografiju koju nisu tražili u posljednjih godinu dana.

Trenutačno se za neka kaznena djela tog tipa može dobiti maksimalna zatvorska kazna od dvije godine u Engleskoj i Walesu.

No Bumble, aplikacija za upoznavanje, vodi kampanju za vladu da slanje neželjenih slika genitalija učini posebnim kaznenim djelom.

Time bi se Engleska, Wales i Sjeverna Irska uskladile sa Škotskom, gdje je cyberflashing kazneno djelo više od desetljeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.