Dodikov orden časti dobio osnivač Noćnih vukova, čovjek kojem je zabranjeno ući u BiH

Foto: Twitter

ZASTUPNIK Narodne skupštine Republike Srpske iz stranke Narodna partija Srpske (NPS) Darko Banjac uručio je u Moskvi Orden časti sa zlatnim lancima osnivaču i predsjedniku motorističke skupine Noćni vukovi iz Ruske Federacije. Noćni vukovi povezani su s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Odlikovanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pripalo je Aleksandru Zaldastanovu, čovjeku kojem su institucije u BiH 2018. godine zabranile ulazak u zemlju, zbog čega osobno u BiH nije mogao primiti orden, piše Klix.

"Prijateljstvo srpskog i ruskog naroda nemoguće je prekinuti"

Članovi Noćnih vukova su 19. svibnja 2018. planirali posjetiti BiH i Srbiju kako bi "istražili utjecaj ruske imperije na Balkanu". Odlukom Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) u zemlju je zabranjen ulazak Aleksandru Zaldastanovu i Saši Saviću.

"Velika mi je čast da u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predam odlikovanje Zaldastanovu. Čin predaje ordena učinio nas je sretnim i ponosnim jer nagrada, kao i pravda, uvijek dođe u ruke onog koji je zaslužuje. Veze i prijateljstvo srpskog i ruskog naroda nemoguće je ignorirati ili prekinuti", rekao je Banjac za agenciju Srna.

Tko su Noćni vukovi?

Tko su točno Noćni vukovi koje se još naziva Putinovim bajkerima i Putinovim anđelima? Radi se o motorističkoj skupini koju čine uglavnom ekstremni nacionalisti. Noćni vukovi se nazivaju i moćnom ruskom paravojskom. Smatra se da su bili upleteni u nekoliko tajnih operacija u istočnoj Ukrajini još 2014. godine, kad je anektiran Krim.

Kako piše Military.com, naširoko ih se smatra nekom vrstom milicije koja djeluje na razne načine po nalogu Kremlja, dok im zauzvrat ruska vlada dopušta kršenje zakona.

Noćni vukovi otvoreno su se hvalili svojim bliskim vezama s Vladimirom Putinom. Priznaju Vladimira Putina svojim herojem, otvoreno izjavljujući da su spremni umrijeti za njega. On je počasni član i često je vozio motocikl s grupom, iako vozi posebno modificirani Harley Davidson na tri kotača, a ne obični Harley koji grupa preferira.

Grupa se ponosi svojim ruskim nacionalizmom, čudnom mješavinom sovjetske i tradicionalne ruske ikonografije. Svoje klubove, ambleme i odjeću ukrašavaju slikama Staljina. Ponosno se izjašnjavaju kao antifeministi i antigej, odbacuju zapadne vrijednosti i ističu svoju privrženost Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Imaju oko 50 ogranaka diljem Rusije i istočne Europe.