HRT-ov plan štednje: Smanjiti plaće radnicima i povećati pretplatu!

EVO kako Uprava HRT-a namjerava prebroditi sljedeću financijski tešku godinu: dio financijskih problema riješit će povećavanjem pretplate gledateljima, ionako nezadovoljnima političkim i na ine načine instruiranim programom koji im nacionalna televizija pruža, te zaposlenike kojima namjeravaju zagrabiti u Kolektivni ugovor.

Uprava je na zajedničkoj sjednici s Nadzornim odborom i Programskim vijećem HRT-a iznijela mjere koje se dosjetila poduzeti u idućoj godini, a kako bi gubitke svela na "samo" sedam milijuna kuna.

Među njima su usklađivanje iznosa mjesečne pristojbe HRT-a s visinom prosječne neto plaće. Tim bi se usklađivanjem iznose pristojbe povisio za dvije kune tijekom 2012. Uprava HRT-a također predviđa i uštedu i u drugim stavkama, poput smanjenja naknade tvrtki Odašiljači i veze za oko 30 milijuna kuna. Među mjerama uštede su i smanjivanje materijalnih prava iz Kolektivnog ugovora HRT-a za 43 milijuna kuna.

Financijski plan kuće prihvaćen je s 12 glasova za i jednim suzdržanim. Predsjednik Uprave Josip Popovac izjavio je kako će iduća godina biti financijski iznimno teška, no, da je planiranih 7 milijuna kuna gubitka najviše što se moglo postići u uštedama. Dogovoreno je, kako će se svaka tri mjeseca raspravljati o troškovima.

No, najave o 10-postotnom smanjenju plaća za sindikate su neprihvatljive. Predstavnik radnika u Nadzornome odboru Nikola Bonačić, kojeg je poduprla i predsjednica Nadzornog odbora Silvija Luks Kalođera, kazao je kako su sindikati spremni na socijalne nemire bude li se zadiralo u materijalna prava radnika. Predsjednik Uprave Josip Popovac ustvrdio je pak, kako će se, pogoršaju li se financijske okolnosti, zadnje dirati u plaće, dodajući kako se nada da se to neće dogoditi.

Na sjednici je rukovoditeljica radne jedinice Financije Gordana Grandov dodala je kako su promjene Zakona o PDV-u HRT-u donijele oko 100 milijuna kuna novih troškova te kako će se novo smanjenje oglasnih minuta sa šest na četiri po satu programa koje HRT smije emitirati dovesti do pada prihoda od marketinga od 41 milijun kuna. Na sjednici je rečeno i kako su među velikim troškovima HRT-a u sljedećoj godini i oni za prijenos Olimpijskih igara, a tu su i dugovi ua neplaćeni PDV koji je naslijeđen od bivših uprava.

Duško Radić - glavni urednik Radija

Isti dan je s devet glasova za Programsko vijeće izabralo Duška Radića za glavnog urednika Hrvatskog radija. Izabran je na mandat od četiri godine, a HRT javlja kako je uoči glasovanja na Vijeću dobio potporu od 57 posto kreativnog osoblja koje sudjeluje u stvaranju programa Hrvatskog radija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.