"Nisu imali defibrilator". Putnik na Jadrolinijinom trajektu doživio srčani zastoj

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Prošle nedjelje putniku na liniji iz Iža do Zadra pozlilo je tijekom plovidbe. Putnik je doživio srčani zastoj na Jadrolinijinom trajektu Sis, a život mu je spašen zahvaljujući putnicima. Trajekt nije imao defibrilator, piše Forbes Hrvatska.

Dvije putnice bile su medicinske sestre

Svjedok događaja, čiji su podaci poznati redakciji Forbesa, ispričao je kako je osoba koja je putovala s putnikom kojem je pozlilo zatražila pomoć od drugih putnika i posade. Jedan član posade je putem zvučnika pitao ima li liječnika ili medicinskih radnika na brodu.

Dvije su putnice, medicinske radnice, pristupile reanimaciji, ali nisu mogle dobiti defibrilator jer ga trajekt nije imao. Srećom, trajekt je već bio blizu Zadra, gdje je putnika preuzela hitna pomoć.

Što bi se dogodilo da među putnicima nije bilo medicinski obučenih osoba?

Jadrolinija je Forbesu potvrdila događaj i objasnila da se dogodio tijekom približavanja luci, zbog čega posada nije mogla napustiti most. Obavijestili su centar 112 i Lučku kapetaniju Zadar kako bi hitna pomoć odmah dočekala putnika u luci Gaženica. Prvu pomoć putniku pružile su putnice iz vozila, a po dolasku u luku Gaženica preuzela ga je hitna pomoć. Prema njihovim informacijama, putnik je uspješno reanimiran defibrilatorom. Sve je provedeno prema procedurama za ovakve situacije.

Na pitanje o osposobljenosti posade, odgovorili su da su obučeni za pružanje osnovne medicinske pomoći te da imaju ovlaštenja za medicinsku skrb i pružanje prve pomoći.

Imaju li trajekti defibrilatore?

Podaci iz 2014. godine ukazuju na to da je tada 27 Jadrolinijinih trajekata i brodova bilo opremljeno defibrilatorima. Pisalo se kako su ti uređaji jednostavni za uporabu, s glasovnim i tekstualnim uputama te automatskim prepoznavanjem srčanog ritma koji zahtijeva defibrilaciju.

Međutim, trajekt Sis, na kojem se incident dogodio, nije bio na tom popisu. Na ponovljeno pitanje o stanju tih defibrilatora, Jadrolinija je kratko odgovorila da su prisutni na određenim trajektima.

"S obzirom na moguće zdravstvene probleme putnika, zabrinjavajuće je da Jadrolinija nije mogla ili htjela precizno odgovoriti koliko defibrilatora imaju na trajektima i u kakvom su stanju. Također, nisu odgovorili na pitanje o broju prijavljenih zdravstvenih tegoba kod putnika tijekom ove godine", piše Forbes Hrvatska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.