Plenković najavio smanjenje mjera pomoći. Ministar otkrio što to znači

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar najavio je da će Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera) uskoro izaći s metodologijom izračuna cijena struje i plina, a nakon toga su moguće blage korekcije mjera vezanih za zaštitu građana i malih poduzetnika od krize.

Ministar najavio "mogući blagi rast cijena plina i struje"

U izjavi novinarima nakon sjednice vlade Šušnjar je izjavio da što se tiče cijena električne energije i plina, Hera će vrlo brzo, kroz nekih tjedan dana, izaći s metodologijom izračuna. 

"Imali smo blage korekcije na nizozemskom tržištu referentnom za određivanje tih cijena, međutim, imali smo i mjere proteklih godina koje su regulirale cijene i osigurale socijalnu koheziju i sigurnost za naše građane. Kao što je i uputa Europske komisije, razgovaramo o relaksiranju, tj. kalibriranju tih mjera, ali svakako vlada će voditi računa i prvenstveno nam je interes sigurnost i dostupnost energije za naše građane. U tom smislu, mogu najaviti da će eventualno biti nekih blagih korekcija vezano za mjere, ali da bi cijene trebale ostati u postojećim okvirima ili uz blagi rast, koji ne bi trebao imati negativnih efekata na građane i malo poduzetništvo, dok veliki poduzetnici i u ovom trenutku plaćaju tržišnu cijenu", izjavio je Šušnjar. 

Osvrnuo se i na opskrbu građana Zagreba plinom, nakon što je Međimurjeplin dobilo natječaj za javnu opskrbu Zagrepčana plinom. Kako je istaknuo, kada Hera izađe s metodologijom izračuna cijena, i Gradska Plinara Zagreb može po tržišnim principima građanima ponuditi uslugu opskrbe, dok je za građane bitno da imaju jasno definiranu cijenu i rok na koju ugovaraju tu uslugu. 

Strah u EU od nestašica struje

Odgovarajući na upit novinara o tome kako gleda na strah u EU od nestašica struje, Šušnjar je rekao kako nije vidio neki pretjerani strah, kazavši da Hrvatska nije samodostatna u smislu izvora energije, već se oslanja na uvoz, ali pretežno iz susjednih država s istoka, BiH i Srbije.

"Ove godine problem energije je i velika razina suše. Nije bilo proizvodnje, a u tom smislu se mogu očitovati i na ove podatke o padu industrijske proizvodnje, koji je dominantno zbog pada proizvodnje električne energije zbog sušne godine. Nadamo se da će se hidrološka godina popraviti, da će se proizvodnja povećati", rekao je ministar i dodao da trebaju voditi računa i o mjerama kako bi energetske kompanije mogle investirati u dodatne kapacitete i razvijati svoje proizvodne pogone da bismo ostvarili samodostatnost.

Tu je istaknuo geotermalni potencijal Hrvatske. "Tu ćemo raditi zajedno s Europskom komisijom na razvijanju omotnica koje bi pomogle razvoj te energije s obzirom na to da je ona u ovom trenutku relativno skupa", kazao je Šušnjar ustvrdivši da bi u tom segmentu Hrvatska mogla potencijalno i izvoziti tu energiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.