Pravo stanje Hrvatske vojske: Oružje iz rata, zapuštene vojarne i neisplata dodataka na plaću

Foto: FAH

STVARNO stanje Hrvatske vojske miljama je daleko od onog što je 4.kolovoza pokazano tijekom vojne parade uoči proslave Dana domovinske zahvalnosti, piše Dnevnik.hr citirajući pritom sadašnje i bivše članove Hrvatske vojske


"Mi koji smo bili u vojsci tad, nama je taj mimohod bio smiješan. Vozila su obojili da izgledaju kao nova, pokazali svašta, a mi i dalje u svakodnevnoj upotrebi imamo oružje iz rata. Svi se izvana prave kako je sve super, a zapravo je sve užasno", kaže žena koja je prije 4 mjeseca dala otkaz u Hrvatskoj vojsci nakon što joj nisu odobrili uvid u rezultate testiranja na kojem su je srušili, a koji bi joj s vremenom bio odskočna daska za napredovanje u vojnoj karijeri.

Neki ističu katastrofalno stanje u vojarnama od kojih je jedino ona u Petrinji obnovljena.

Iz MORH-a poručuju kako je Petrinja doista najbitnija uz izuzetak Hrvatskog vojnog učilišta na zagrebačkom Črnomercu.

"U vojarnu Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji sustavno se i planski ulaže kako bi se, u skladu s najvišim svjetskim vojnim standardima razvila u modernu hrvatsku vojarnu. Višegodišnji investicijski projekt uključuje izgradnju smještajnih, zapovjednih, nastavnih, skladišnih i obučnih objekata, izgradnju i rekonstrukciju prometne i komunalne infrastrukture", kažu u MORH-u.

Uz loše uvjete života, neki se žale i na neisplate određenih dodataka na plaću zbog čega su s MORH-om završili i na sudu pa je tako samo prošle godine evidentirano čak 680 tužbi. Iz MORH-a dodaju kako se uglavnom radi o zahtjevima koji se kreću od nekoliko stotina kuna pa do 20.000 kuna.

Većina njih je od strane aktivnih i bivših djelatnika upravo zbog potraživanja razlike isplate plaće po osnovi prekovremenog rada, naknade za dežurstvo ili stražu, za razne dodatke na plaću te za neiskorišteni dio godišnjeg odmora.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.