Preminuo je Fred Matić

Foto: Pixsell

Predrag Fred Matić (62) danas je preminuo u bolnici, potvrđeno je Indexu.

Podsjetimo, eurozastupnik SDP-a završio je prije tjedan dana u bolnici zbog komplikacija vezanih uz žuč. "Stanje mu je ozbiljno, ali stabilno", rekli su nam tada iz SDP-a. Bio je branitelj Vukovara i zatočenik srpskih logora, bivši ministar branitelja, zastupnik u saboru i u Europskom parlamentu.

>> Prošao je tri logora, uništio 8 srpskih tenkova, suprotstavio se teroru šatordžija

Fred Matić rođen je 2. lipnja 1962. u Požegi. Bio je hrvatski branitelj, političar te bivši ministar branitelja u 12. vladi Republike Hrvatske. Matić je proveo rane godine života u Borovom Naselju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. 1986. godine diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Radio je kao učitelj u osnovnoj školi u Vukovaru sve do 1990. godine, kada je otvorio privatni posao.

Živio je u izvanbračnoj zajednici sa suprugom Svetlanom Patković s kojom ima jedno dijete, sina Svena.

Bio je zatočen u tri srpska logora

Kada je 1991. godine izbio Domovinski rat, Matić se pridružio braniteljima Vukovara na Trpinjskoj cesti. Nakon aktivnog sudjelovanja u obrani Vukovara, biva zarobljen i odveden u devetomjesečno zatočeništvo u tri srpska koncentracijska logora.

Bio je šef Ureda općih poslova u Kabinetu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga od 1994. do 1998. godine. Od 2000. do 2004. godine služio je kao glasnogovornik tog istog Kabineta. Godine 2000. postao je savjetnik tadašnje ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor.

Služio je i kao vanjski član Odbora za branitelje u Hrvatskom saboru od 2008. do 2010. godine. Od 2010. bio je savjetnik predsjednika Ive Josipovića za pitanja branitelja. 2011. imenovan je ministrom branitelja u hrvatskoj vladi. Na toj poziciji je bio do 2016. godine, kada je podnio ostavku.

Dobitnik brojnih nagrada i medalja

Godine 2019. Matić je promijenio svoje ime i dodao ime Fred. Autor je knjige nazvane "Ništa lažno", ratnog romana o obrani Vukovara i njegovom iskustvu u srbijanskom zatočeništvu. Roman je doživio osam izdanja.

U lipnju je izabran za zastupnika u Europskom parlamentu. To mu je bio drugi mandat u EP-u, bio je član odbora za ribarstvo, kulturu i obrazovanje te zamjenski član odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost. Matić je prije nešto više od dvije godina dobio nagradu MEP, poznatu i kao EU Oscar koju svake godine dodjeljuje The Parliament Magazine najuspješnijim europarlamentarnim zastupnicima i zastupnicama. Matić je dobio nagradu za najboljeg zastupnika u području zaštite ljudskih prava.

Matić je često sudjelovao u protuprosvjedima protiv klečavaca koji svake subote mole na glavnom zagrebačkom trgu. "Stvari za koje smo mislili da smo savladali prije 100 godina nažalost nismo. Dokaz tome je okupljanje ove čudne družine na glavnom zagrebačkom trgu koja nas želi vratiti nekoliko stoljeća unazad", govorio je Matić.

Dobitnik je Reda hrvatskog križa, Reda hrvatskog pletera, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda kneza Domagoja, Reda hrvatskog trolista i Spomenice domovinskog rata. Također mu je dodijeljena Medalja Oluje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.