Arheolozi preveli drevnu babilonsku pločicu. Na njoj se nalazilo zlokobno upozorenje

Foto: Sveučilište Ohio

Arheolozi su nedavno preveli tekst na glinenim pločicama iz drevne Babilonije koje se već više od jednog stoljeća nalaze u Britanskom muzeju. Na nekoliko pločica se nalazilo zlokobno upozorenje: Kada Mjesec potpuno uđe u Zemljinu sjenu, kralj će umrijeti. 

Arheolozi Andrew George i Junko Taniguchi preveli su 61 znak s četiri pločice, koje vjerojatno potiču iz drevnog grada Sipara, koji je u 17. i 18. stoljeću prije Krista bio smješten na području današnjeg Iraka. Radi se o najstarijim poznatim "proročanstvima" iz Babilonije koja su povezana s pomrčinom Mjeseca.

Ozbiljno su shvaćali utjecaj planeta

Naime, ova drevna kultura u Mezopotamiji bila je poznata po svojim astrološkim proricanjima. Babilonski "astronomi" su pažljivo pratili Mjesec i planete smatrajući da ta nebeska tijela kontroliraju bogovi i da se pomoću njih može proricati budućnost. 

"Promatranje nebeskih znamenja je bila ozbiljna stvar u političkom smislu. Postoje brojni dokazi da se u kasnijim razdobljima astrologija koristila za zaštitu kralja, kako bi se njegovo ponašanje reguliralo u skladu sa željama bogova", kazao je George, a prenosi Science Alert

Kraljevi savjetnici su bili odgovorni za promatranje noćnog neba. Ako su predviđanja bila loša, onda su žrtvovali životinju kako bi utvrdili razinu opasnosti. Ako bi upozorenja potrajala, provodili su rituale tijekom kojih su protjerivali zle duhove. 

Proročke dužnosti

Novoprevedeni tekstovi ukazuju na složenost ovog organiziranog sustava "upozorenja", kao i koliko su kraljevi savjetnici ozbiljno shvaćali svoje proročke dužnosti. Prema babilonskim pločicama, pomrčina tijekom jutarnje straže ukazuje na kraj dinastije, a tijekom večernje na dolazak epidemije. 

Na njima se može vidjeti razrađena metoda organiziranja znamenja pomrčine Mjeseca prema dobu noći i dana, mjesecu i trajanju same pomrčine. Među nekim proročanstvima su bila upozorenja kao "kraljev brat će se pobuniti i zauzeti prijestolje" i "kiša će nestati s neba". Neka su bila nevjerojatno specifična - "pas će poludjeti i nitko koga ugrize, bilo muško ili žensko, neće preživjeti". 

Istraživanje naziva Old Babylonian Lunar-Eclipse Omen Tablets in the British Museum objavljeno je u časopisu Journal of Cuneiform Studies. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.