Prošao je tri logora, uništio 8 srpskih tenkova, suprotstavio se teroru šatordžija

Foto: Goran Stanzl, Zeljko Lukunic, Milan Sabic/PIXSELL

Predrag Fed Matić preminuo je u 63. godini života. Eurozastupnik SDP-a završio je prije desetak dana u bolnici zbog komplikacija vezanih uz žuč. Prve vijesti su bile da mu je stanje ozbiljno, ali stabilno. Nažalost, bolest je bila jača te je Matić preminuo danas u bolnici.

>>Preminuo je Fred Matić

Tko je bio Fred Matić? Fred Matić rođen je 2. lipnja 1962. u Požegi. Bio je hrvatski branitelj, političar te ministar branitelja u vladi premijera Zorana Milanovića.

Matić je proveo rane godine života u Borovom Naselju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. 1986. godine diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Radio je kao učitelj u osnovnoj školi u Vukovaru sve do 1990. godine, kada je otvorio privatni posao. Živio je u izvanbračnoj zajednici sa suprugom Svetlanom Patković s kojom ima jedno dijete, sina Svena.

To su oni strogo biografski podaci o Matiću, kojega je danas novinar Saša Kosanović opisao kao onim koji je mogao biti glavni kreten u Hrvatskoj, ali je izabrao teži put, biti frajer i čovjek.

"Ja sam taj dan uništio pet tenkova"

S tim težim putem ćemo se baviti u ovom tekstu. Kada je 1991. godine izbio Domovinski rat, Matić se pridružio braniteljima Vukovara na Trpinjskoj cesti. U jednom intervjuu za Glas Istre je rekao da je u Vukovaru sam uništio ukupno osam tenkova i jedan transporter.

"Smatram da je 5. studenoga '91. bio moj dan i da nikad nitko nije učinio ono što sam tada napravio. Ja sam taj dan uništio pet tenkova, jedan transporter, teško ranjenog prijatelja izvukao s brisanog prostora i odvezao u bolnicu - nažalost, kasnije su ga ubili na Ovčari - i još tu noć minirao jedno dvorište od kojeg nam je prijetila mogućnost da će doći neprijatelj. Kakva 24 sata!" kazao je.

Teško mučenje je prošao u logoru

Nakon rata bio je zarobljen i zatočen u tri srpska logora, gdje je bio podvrgnut mučenju i zlostavljanju. Jednom prilikom je rekao da je u logoru dobio batina za deset normalnih života. U knjizi Ništa lažno opisao je svoje ratne, ali i logoraške dane, ističući kako su mu dani u logoru bili obilježeni neprestanim maltretiranjem, glađu, teškim radom i psihološkim pritiscima.

Prošao je logore u Stajićevu, Nišu i u Sremskoj Mitrovici. Sveukupno je u logorima proveo devet mjeseci. Kazao je da je u logorima shvatio da je obrana Vukovara bila zapravo samo predvorje pakla.

"Stajićevo je bila štala za životinje, uvjeti su bili najgori. Niš i Mitrovica su ustvari zatvori, ali prema nama se ponašalo kao prema logorašima, znači nema elemenata zatvora. Tako da je teško reći, u Nišu je najgore recimo bilo što se tiče tih stražara, čuvara, koji su nas životinjski maltretirali.

To su djeca, klinci od 18 godina koji su svakog dana bili sve gori. Dakle, kad misliš da ne može biti gore, on je ujutro još gori, pa je sutradan još gori", rekao je u svjedočanstvu za HRT.

"Ne treba mrziti Srbe"

Unatoč svemu što je proživio, isticao je kako ne treba mrziti Srbe, da treba otkriti i kazniti zločince, ali ne i živjeti u prošlosti. Kasnije je kazivao kako Vukovar nije ubijen 1991., već da su ga ubili Karamarko i ekipa 2013. s dvije kolone. Na prošlogodišnje obilježavanje pada grada nije išao.

"Moj želudac nije od inoksa, ja sam preživio svašta, bio sam i u dvije kolone, i šatoraše, i plinske boce, i srpske logore, ali ovako nešto, da ja moram hodati iza Skeje koji će vikati 'za dom', a ja onda moram viknut 'spremni'... Taj film neće gledati", rekao je.

Ključna figura uz prosvjed šatoraša

Nakon oslobođenja iz zarobljeništva, Matić je bio šef Ureda općih poslova u Kabinetu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga od 1994. do 1998. godine. Od 2000. do 2004. godine služio je kao glasnogovornik tog istog Kabineta. Godine 2000. postao je savjetnik tadašnje ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranke Kosor.

Šira javnost s njim se upoznala kad je postao ministar branitelja u vladi Zorana Milanovića, posebno za vrijeme prosvjeda ratnih veterana predvođenih Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom u Savskoj ulici koji su trajali od 2014. do 2016. godine.

Matić je bio ključna figura u pokušajima rješavanja tadašnje situacije, koja je u pojedinim trenucima prijetila eskalacijom. Iako ga je sama funkcija prometnula u onog koji je bio zadužen za situaciju, kao i činjenica da su prosvjednici tražili njegovu ostavku, Matić se smatra kao jedan od rijetkih koji su se beskompromisno pobunili teroru šatordžija.

Matića je čuvala policija, prijetili su mu

Bilo je to vrijeme i kad su se plinske boce iznosile na zagrebačke ulice te kad su vođe prosvjeda izlazili s optužbama da vlada izjednačava Domovinski rat s velikosrpskom agresijom. Bilo je jasno da se tu radi o političkom prosvjedu. Prosvjed je, uostalom, završio onda kad je došlo do promjene vlasti.

Tada su razni svećenici, političari ili pjevači, ukratko svi oni jakog nacionalističkog naboja, koji su uz to oportunistički htjeli biti viđeni te se Hrvatska tada snažno podijelila.

Matića je čuvala policija, psovali su mu ženu i majku te se umanjivao njegov ratni put. "Zamislite, danas mene hrvatska policija čuva od pojedinih hrvatskih branitelja. Možete li shvatiti taj apsurd?" kazao je jednom.

Tada je primao i ovakve poruke, koje je pokazao Indexovom novinaru.

Do kraja je bio tvrd prema Glogoškom i ekipi

Upravo je Matić, za razliku od većine ostalih SDP-ovih ministara koji se nisu htjeli zamjerati braniteljima, pa se baš nisu ni pretrgli da zaštite kolegu iz vlade, zauzeo tvrd, a često i sarkastičan stav. Očito je, kao osoba koja je u Vukovaru ostala do zadnjeg dana te bila zatočena u srpskim koncentracijskim logorima, znao samo tako funkcionirati.

Tako je jasno govorio da se tu radi o bljutavom, politikantskom prosvjedu te je prozvao i Glogoškog za protupravno korištenje kuće, o čemu je Index tada prvi pisao. "Najradije bih ih usporedio s pjesmom Đorđa Balaševića Odlazi cirkus, ali kako oni ne vole da ih se uspoređuje sa Srbima, onda im bolje pristaje Škorina pjesma Loši sluge loših gospodara", rekao je Matić jednom prilikom.

Kako je smetao šatorašima, smetao je i Vulinu

A da je na svom putu na kojem mu smeta isključivost, nevezano kako će ona biti obojena, pokazao je i kad je reagirao na Šešeljevo paljenje hrvatske zastave u Beogradu i napad srpskog ministra rada Aleksandra Vulina na Zorana Milanovića i Antu Gotovinu upućujući Vulinu poruku "Idi, bre, pa se leči".

Kako je bio nedovoljan Hrvat za šatoraše, tako je postao i prevelik Hrvat za notornog Vulina. "Ministar branitelja Matić se od ustaštva neće izlečiti nikada", kazao je on o Matiću.

Kasnije je izjavljivao da požali svaki dan što je prihvatio biti ministar, a kao što je poznato, 2019. je Matić ušao u Europarlament. Bio je član odbora za ribarstvo, kulturu i obrazovanje te zamjenski član odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost.

Dobio je nagradu i MEP, poznatu i kao EU Oscar koju svake godine dodjeljuje The Parliament Magazine. Matić je dobio nagradu za najboljeg zastupnika u području zaštite ljudskih prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.