Raspao se nasip kod Siska, grade drugi. Medved: Ovo je dokaz naših kvalitetnih odluka

Foto: Screenshot HRT

ČELNI čovjek Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa Tomislav Medved posjetio je nasip u Galdovu kod Siska.

Uslijed potresa nastale su pukotine te se strahuje da bi visoki vodostaji mogli poplaviti to područje.

"Nasip je u takvom stanju da nema smisla sada ga sanirati, nego su Hrvatske vode pristupile izradi druge linije obrane, kroz oblik prstena. Ako dođe do visokog vodostaja, da voda završava u jezeru i da ne napravi neku drugu štetu. Kroz naredni dan ili dva ovo će biti završeno, građani su sigurni što se tiče možebitnih ugroza od poplava. Ovo je dokaz naših kvalitetnih i pravovremenih odluka te naših profesionalnih službi", ističe Tomo Medved, prenosi HRT.

Dodaje da ništa ne prepuštaju slučaju.

Oštećeni dijelovi vojarne

Statičari su izvršili pregled dijelova vojarni gdje su se ukazale pukotine.

"Preporučili su da se manjim dijelom prostora nije dobro koristiti, u skladu s tim ministar obrane i načelnik OSRH-a napravili su preraspodjelu prostora u vojarni", dodaje Medved ističući da je 116 korisnika Doma za starije i nemoćne zbrinuto u Topuskom, Ogulinu i Gospiću.

"Stanovnici područja Petrinje, 222 osobe, i dalje su u vojarni, ali su premješteni u drugi dio vojarne."

Što se tiče podjele toplih obroka, kaže da moraju uspostaviti snažan i održiv sustav.

"Moramo organizacijski napraviti korekcije, po modelu da se hrana priprema u odgovarajućim objektima te dostavlja na punktove, a onda će ići raspodjela domaćinstvima. Crveni križ distribuirat će hranu koja je u našim skladištima i one namirnice koje su nužne za stanovništvo."

Hrvatske tvrtke će proizvoditi kontejnere

Govorio je i o osiguravanju kontejnera za unesrećene u potresima.

"Održan je sastanak s domaćim tvrtkama, dogovorena je dinamika u narednih 30 dana, angažman gotovo svih naših tvrtki. Kako će oni proizvoditi tako ćemo ih mi na terenu postavljati. Do tada ćemo pripremati teren da mogu biti postavljeni, HEP priprema uvjete za spajanje na električnu mrežu, vodovod radi svoje, sve radimo koordinirano i maksimalnom dinamikom koliko je to moguće."

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović opet je govorio o potrebi iseljavanja građana iz centra grada. Medved je građane čije su kuće oštećene ili nisu za stanovanje pozvao da se jave, da im se osigura smještaj.

"Što se tiče poziva za evakuaciju, u objektima koji su srušeni u središtu Petrinje nitko ne živi, a ako ima ljudi kojima treba pomoći oko smještaja, mi smo tu i imamo svoje kapacitete te ih možemo smjestiti", zaključuje Medved.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.