Rusi silovito nadiru prema Pokrovsku. Ako padne, Ukrajina će imati 2 velika problema

Foto: Profimedia

U sjeni kurske ofenzive ruske snage nastavljaju prema Pokrovsku u Donjeckoj oblasti. Taj je gradić od izuzetnog gospodarskog i vojnog značaja za Ukrajinu, a čini se da mu predstoji grčevita borba u idućim tjednima i mjesecima. Ukrajinske vlasti, ne ulazeći u detalje, situaciju nazivaju složenom. Najveća koncentracija ruskih snaga nalazi se upravo na pravcu prema Pokrovsku.

Posljednja crta obrane

Ruske snage su došle pred posljednju veliku crtu obrane ukrajinskih snaga prije samog grada Grodovka - Novogrodovka. Ukrajinske snage formirale su veliku utvrdu koja pokriva autocestu Pokrovsk - Konstantinovka. Vjerojatno će glavni napori ruskih snaga na tom sjevernom krilu u bliskoj budućnosti biti usmjerenu na presijecanje tog pravca, odnosno preuzimanje kontrole nad autocestom.

Glavni razlozi ruskog napredovanja jesu nadmoć njihovih snaga u artiljeriji i puno veći broj ljudstva. Prema nekim procjenama, ruske snage imaju tri do četiri puta više ljudstva u ovom dijelu fronta u odnosu na ukrajinske.

Također, vojnici se ne odmaraju, u rovovima su po mjesec ili više dana. Ukrajina je vjerojatno računala da će ofenzivom u Kurskoj oblasti ublažiti pritisak na ovoj liniji. Međutim, to se zasad nije dogodilo.

Važnost Pokrovska

Zbog čega je Pokrovsk bitan? To je rudarsko mjesto, što na prvu zapravo nije neka posebna informacija s obzirom na to da se radi o gradiću u Donbasu. Međutim, samo se u okolici Pokrovska vadi kameni ugljen iz kojeg se destilacijom dobiva za metaluršku industriju vrijedan koks. To je jedini ugljen u toj regiji pogodan za izradu metalurškog koksa. Većina preostalih rudnika u Ukrajini vadi ugljen za grijanje.

Iz ovog rata javnost se sjeća Mariupolja i čuvene tvornice Azovstal. Upravo za rad Azovstala bio je ključan Pokrovsk. Iz njega su se u Azovstal godišnje slali milijuni i milijuni tona ugljena za koksiranje, za metaluršku proizvodnju. U ratno vrijeme Pokrovsk i dalje proizvodi ugljen, točnije oko 5 milijuna tona godišnje. 

Što ako Ukrajina ostane bez Pokrovska?

To znači da Pokrovsk, odnosno ugljen izvađen u njemu, praktički održava ukrajinsku metalurgiju. Ako Ukrajina ostane bez grada, ostat će bez velikog i važnog izvora prihoda za državu. Njezinoj metalurškoj industriji u takvom scenariju prijeti kolaps. Vjerojatno postoji mogućnost uvoza takve vrste ugljena, ali je to ekonomski neisplativo.

Druga problematična točka jest što je od Pokrovska prema zapadu na svega 25 kilometara Pavlograd, odnosno Dnjipropetrovska oblast. Osim što bi zauzimanjem Pokrovska ruska vojska izašla na granicu Donjecke oblasti, dodatno bi se ugrozilo još jedno industrijsko i željezničko središte. 

Otvara se put prema ključnoj oblasti

Dnjipropetrovska oblast je jezgra Ukrajine, kako u povijesnom tako i u industrijskom smislu. Drži oko 20% ukupne industrijske proizvodnje Ukrajine i nakon Donjecke oblasti je u tom smislu najvažnija u Ukrajini.

Dnjipro je glavno industrijsko središte Ukrajine, ima nekoliko jako bitnih metalurških tvornica, kao i raznih velikih proizvođača metalnih konstrukcija, poput Pivdenmaša koji proizvodi i svemirske rakete, između ostalog.

Dolazak Rusije na granicu Dnjipropetrovske oblasti bi stvorio dodatne probleme za Ukrajinu, no oni ne bi više bili samo vojni, odnosno operativno-taktički, već gospodarsko-strateški. U tom kontekstu Pokrovsk je od strateške važnosti jer predstavlja vrata prema Dnjipropetrovskoj oblasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.