U čekaonici na Sv. Duhu se ugušio u povraćotini. Inspekcija: 7 sati ga nisu obišli

Ravnateljica KB Sveti Duh Ana Maria Šimundić Foto: Index

Prije nekoliko tjedana doznalo se za još jednu smrt u čekaonici zagrebačke bolnice Sveti Duh, a sad su se pojavili novi detalji slučaja. 

Podsjetimo, 11. svibnja u javnost je izašao slučaj o smrti čovjeka koji se u veljači na Svetom Duhu ugušio vlastitoj povraćotini, a na hodniku Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KB-a Sveti Duh drugo jutro mrtvog našla njegova kći, na istom mjestu na kojem je ostavljen.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva nikad nije dobila tražene snimke nadzornih kamera bolnice Sveti Duh, ali i bez toga uputili su dopis Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje na počinjenje trgovanja utjecajem, zbog sumnje na krivotvorenje službene isprave, ali i zbog sumnje u nesavjesno liječenje.

Inspekcija kaže da nema dokaza da je itko od navečer do ujutro obišao pacijenta koji je umro na hodniku, sumnjaju na to da je utjecano na patologa da promijeni uzrok smrti

Prema njihovom nalazu, do kojeg je došao Dnevnik Nove TV, nema dokaza ni u papirima ni u računalu da je od 23:10 do 6:00 sati ujutro itko obišao pacijenta koji je čekao pomoć na hitnom prijemu bolnice Sveti Duh, a inspekcija sumnja na to i da je utjecano na patologa kako bi se izmijenio uzrok smrti.

Trgovanje utjecajem i krivotvorenje službene isprave vezani su za prijavu dostavljenu zdravstvenoj inspekciji u kojoj se izražava sumnja kako je pomoćnik ravnateljice utjecao na patologa s ciljem da se kao uzrok smrti obduciranog pacijenta navede edem pluća unatoč saznanju da je pacijent preminuo od gušenja krvlju uslijed pucanja želučanog ulkusa, prenosi Nova TV. 

Tome u prilog, dodaje se u izvješću, idu i brojna upozorenja sad već smijenjenog šefa patologije prof. dr. sc. Fabijana Kneževića o tome da obdukcijski obrazac nije sastavljen pravilno.

Optužbe na račun ravnateljice i da nije htjela primiti nalaz tako što se zaključala u uredu

Indexu su izvori bliski Ministarstvu zdravstva potvrdili navode iz izvješća i sumnju da je uzrok smrti krivotvoren. Kazali su i da ravnateljica bolnice prije desetak dana nije htjela primiti nalaz inspekcije i to tako što se zaključala u kabinet. 

Iz bolnice za Novu TV tvrde da nalaz inspekcijskog nadzora "još nisu dobili".

Inače, baš zbog patologije i snimke preminulih pacijenata na podu bolnica je izdala novu uputu - ako je gužva, mogu dva preminula na jedan stol, po principu glava - noge. Mjera je, kažu, kratkoročna i krajnja, dok se ne izgradi veća mrtvačnica.

Ravnateljica: Danas slavimo one koji su osobito zadužili grad, među njima sam ja. Dozvolite mi da uživam u nagradi

Na pitanje misli li da je to pijetet prema preminulima, Ana-Maria Šimundić, ravnateljica bolnice Sveti Duh, odgovorila je: "Danas je dan na koji slavimo ljude koji su osobito zadužili Grad Zagreb, dobila sam nagradu. Dozvolite mi da danas uživam u njoj."

Na drugi pokušaj novinara i pitanje kako odgovara kritičarima zbog problema u bolnici ravnateljica kaže da je svojim radom uštedjela iznos potreban za izgradnju dva vrtića, kao i da je smanjila neke liste čekanja. I dobila dvadesetak kaznenih prijava.

"Jedna od tih kaznenih prijava je za teško ubojstvo jer sam u svojoj bolnici nakon sedam godina omogućila da žene mogu ostvariti pravo na prekid trudnoće. Druga je jer sam ukinula plastične žlice i vilice i uvela drveni beštek", rekla je Šimundić, prenosi Nova TV. 

Tomašević: Ovdje se radi o svjetonazorskim podjelama

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević zadovoljan je radom ravnateljice.

"Ovdje se radi o svjetonazorskim podjelama, ali ponavljam - moj izborni program je jasan i glasan oko toga da će u gradskim ustanovama biti moguć pobačaj i toga se držim. Gotova priča", poručuje.

Ne čini zdravstvo samo pravo na pobačaj, a priča je, sudeći po zaključku zdravstvene inspekcije - daleko od kraja.