Napad na Rusiju: "Ovo je odmor u usporedbi s Donjeckom. Spremamo još iznenađenja"

Foto: Profimedia/EPA

Kada su iscrpljeni ukrajinski vojnici koji su branili Toreck dobili naredbu o premještaju na rusku granicu, dočekali su je s olakšanjem. "U usporedbi s Donjeckom, ovo je kao odmor", nasmijao se Serhij (30) iz jedinice koja je preusmjerena prema Kursku. "Kada smo stigli, imao sam osmijeh od uha do uha, poput reklame za pastu za zube. Osjetili smo euforiju, olakšanje. U Torecku su samo ruševine, nema ni jedne cijele zgrade", dodao je. 

Dok su novinari Timesa razgovarali sa Serhijem, stizale su vijesti o navodnoj ruskoj pobjedi nad malenim susjednim selom Nju-York ili "New York". Rusko ministarstvo obrane pohvalilo se da su njegove trupe zauzele "jedno od najvećih naselja aglomeracije Toreck i strateški važno logističko središte Novgorodskoje". 

"Te dvije bojišnice su blisko povezane"

Ruske snage sada se približavaju Pokrovsku, glavnom gradu u regiji u kojem je prije invazije živjelo 60.000 stanovnika. Tamo je na snazi evakuacija, a mještani bježe s koferima i malom djecom na vlak za Lavov. 

Ako se Ukrajina nadala da će njezin napad na teritorij Rusije, koji je počeo 6. kolovoza, maknuti ruske trupe s fronta u Donbasu, to se tek treba ostvariti. "Te dvije bojišnice su blisko povezane", istaknuo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dok je pozivao zapadne saveznike da olabave ograničenja na uporabu oružja. 

Crvena linija

Ruski predsjednik Vladimir Putin već duže vrijeme upozorava da bi upotreba zapadnog oružja za napad na ruski teritorij prekršila takozvanu crvenu liniju i isprovocirala ruski napad na zemlje NATO-a, uz moguću uporabu nuklearnog oružja. 

"Napad na rusku regiju Kursk, uz korištenje američkog, britanskog i europskog oružja, je pokazao da su prijetnje Kremlja isprazne. Raspao se naivni, iluzorni koncept crvene linije", rekao je Zelenski.  

"Kada bi naši partneri ukinuli sva postojeća ograničenja upotrebe oružja na ruskom teritoriju, ne bismo morali fizički ulaziti u regiju Kursk kako bismo zaštitili ukrajinske građane u pograničnim mjestima i eliminirali moguću rusku prijetnju", dodao je. 

"Situacija na istočnoj bojišnici u Donbasu postala je toliko strašna da svako daljnje odgađanje naših partnera glede korištenja oružja dugog dometa postaje de facto najučinkovitija potpora ofenzivnom potencijalu Rusije", kazao je ukrajinski predsjednik. 

Napad na Pokrovsk

Pokrovsk je jedno od glavnih obrambenih uporišta Ukrajine i ključno logističko središte u regiji Donjeck. Ako ga Rusi osvoje, to bi zasigurno kompromitiralo ukrajinske obrambene sposobnosti i rute opskrbe. No ukrajinske trupe napuštaju to područje kako bi negdje drugdje zauzele obrambene položaje. 

"Znali smo izgubiti previše ljudi boreći se za par metara teritorija. Ne znam što će se dogoditi s Pokrovskom, ali će sigurno biti razoren. Bore se oko ruševina", rekao je Serhij i dodao kako očekuje da će njegova jedinica neko vrijeme ostati u Kursku. 

"Bit ćemo ovdje neko vrijeme. Rusija će zbog širenja bojišnice morati ovdje poslati dodatne snage. Namjeravamo im uskoro prirediti još neka iznenađenja", navodi Serhij. 

Uništili tri mosta u Rusiji

Zelenski je u nedjelju navečer komentirao operaciju u Kursku i kazao da je zauzimanje gotovo 800 četvornih kilometara ruskog teritorija imalo za cilj stvoriti tampon zonu protiv ruskih napada na civilne centre. U ponedjeljak je istaknuo kako je operacija pripomogla "fondu za razmjenu", misleći na stotine ruskih vojnika zarobljenih tijekom upada u Kursk koji su sada dostupni za razmjenu za ukrajinske vojnike. 

Ukrajinske zračne snagu su tijekom vikenda oštetile i uništile tri mosta preko rijeke Sejm u Kursku, pri čemu su zarobile najmanje 1000 ruskih vojnika između rijeke, ukrajinske granice i nove ukrajinske linije bojišnice u Kursku. Uništenje ovih mostova neizbježno će zakomplicirati ruske napore da ponovno zauzmu teritorij.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.