Vir je turistički rekorder s kućama na cesti, bez pitke vode i javne rasvjete

Foto: Index

OTOK Vir godinama obara rekorde po broju noćenja, pa ga uspoređuju s turističkim šampionom Rovinjem. No kako se Vir našao u top 10? Odgovor leži u vikendašima, koji čine 75% gostiju na otoku. I dok se vlasti hvale rušenjem rekorda, s druge strane imaju lošu prometnu infrastrukturu, koja je tek dio duge liste problema.

Prometna nesreća u kojoj je prije nekoliko dana pijani vozač usmrtio mladu majku i ozlijedio njezinog supruga i troje djece jedna je od ukupno 61 nesreće koje su se ove godine dogodile na području Vira. U trenutku nesreće obitelj se vraćala kući dijelom ceste koja nema nogostup ni javnu rasvjetu.

 

Nije to jedini nedostatak ovog otoka. Imaju veliki nerazmjer domaćih i turista, zbog čega im često nestaje struje, a loša im je i internetska veza. Iako se uspoređuje s Rovinjem, ovaj otok nema u cijelosti provedenu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. 

Sinonim divlje gradnje 

Na jedva četiri četvorna kilometra stisnuli su se deseci tisuća objekata, izgrađenih tik do ceste, skoro bez prostornog plana. Odnosno, Općina Vir ima plan koji je na snazi od 2004. godine, a usklađen je sa zakonom 2007. Stoga im je rajski otok za divlju gradnju dugogodišnji sinonim. 

"Za nesreću nema opravdanja kada je u pitanju alkohol. A naše ceste su se strahovito puno izgradile za vrijeme Kapovića. Loše su, ali krenulo se, vidjeli ste na ulazu u Vir. Ipak, ovdje su najveći problem imovinsko-pravni odnosi", priča nam mještanin Ivan, koji na otoku živi dulje od šezdeset godina. 

No ne slažu se svi da je vlast učinila dovoljno. Marica smatra da preveliku izgradnju vikendica ne prati infrastruktura, a to, kaže nam, mora zaustaviti vlast koja je dopustila divlju gradnju. 

"Ljudski život nitko ne može vratiti, ali strah me da će biti još žrtava. Što da vam pričam da nemamo pješačkih prijelaza, ležećih policajaca ili biciklističku stazu kad mi nemamo ni nogostup. Nema cijeli otok ni javnu rasvjetu. A vjerujte mi kako još imamo ulica koje nisu asfaltirane do kraja. 

Devastiraju nam plaže, na otok se često izbacuje glomazni otpad, koji tu nekad stoji tjednima. Na motorima i quadovima voze kao luđaci bez kaciga, ulaze u jednosmjerne ulice, a kako bi izbjegli gužvu, voze i po nogostupu na ono malo mjesta gdje ga imamo", kaže nam Marica, stanovnica Vira.

"Ceste su loše, voze brzo i divljaju"

I sami smo tijekom vožnje po otoku primijetili stvari na koje su nam ukazali stanovnici. Na većini mjesta nema nogostupa. Na uskim cestama su svi - pješaci, među kojima su često obitelji s malom djecom, motoristi, biciklisti i automobili. Dok smo se vozili pokraj plaže Jadro, jednog od rijetkih dijelova otoka koji imaju nogostup, motorist nas je prestigao upravo preko nogostupa, s kojeg su mu se sklanjali pješaci. 

Na otoku tijekom ljeta boravi i preko 30 tisuća turista, a neki od njih rekli su nam da nakon dugogodišnjih dolazaka razmišljaju o promjeni destinacije. 

"Dolazimo već 15 godina, prije je bilo puno mirnije i zbog toga smo se uvijek ponovo vraćali. Sada su nam djeca odrasla i otok im nema što ponuditi, a mi više nemamo toliko ni mira jer bude previše ljudi. Znate kako to ide s gomilom na jednom mjestu, više ni plaže nisu čiste. 

Malo nas je strah i nakon ove tragedije. Užasno kako se ugasio mladi život. Razmišljam kako je to moglo biti moje dijete jer se ovdje često vozi biciklom. Nesreće se događaju, ali ceste su loše, voze brzo i divljaju", priča nam Anicka iz Češke. 

Turiste iz Mađarske koji šest godina ljetuju na otoku pitali smo osjećaju li se sigurno na putu do plaže. 

"Nismo prije o tome razmišljali, ali sad s malom bebom nam nije svejedno, pa idemo automobilom iako to zna biti velik problem ako idemo na Jadro jer tamo ne možete naći slobodno mjesto, a parking je 2 eura, što je za nas puno za takvo mjesto. Prije smo išli pješke, ovisno o tome gdje smo bili smješteni, ali tako je svima, to je očito na otoku normalno", složili su se Istvan i Katalin. 

Cijene skočile u nebo

Požalili su nam se na sve više cijene na otoku, a ponuda, kažu, ostaje ista. Sezonski radnici koji su se s Paga prije dvije godine prebacili na Vir pričaju nam da ne shvaćaju zašto turisti tu dolaze na ljetovanje. Smatraju da jedan od razloga definitivno nisu cijene jer za njih Vir nije jeftino mjesto. 

"Sve je poskupjelo, mi gledamo u odnosu na Pag, vjerujte mi da ovdje imate skuplje smještaje nego tamo, barem kad smo mi bili. Na Viru se sad tu u blizini iznajmljuje apartman za 150 eura, točeno pivo je 5 eura, parking 2 eura, a radnice jednog poznatog marketa su nam kazale kako su na Viru neki proizvodi 30% skuplji nego u Zadru.

S druge strane, plaže su na cesti, tu ležite, a pored glave vam prolaze auti. More je lijepo, ne možemo reći, ali nema otok neku ponudu, noćni život je onakav kakvog si ga sami napravite. Ne znam zašto netko dolazi ovdje", kaže jedan konobar. 

Svaki slobodan komad zemlje priprema se za gradnju ili je već na njemu niknula nova vila s apartmanima. No ni cijene nisu kao nekad. Na nekim dijelovima kvadrat ćete platiti od 3500 do 4000 eura. O kupnji vlastite nekretnine razmišljala je i Ankica, koja na Vir dolazi iz Bihaća gotovo cijeli život zbog svoje sada 100-godišnje majke. 

"Ne, ne, sad je preskupo i ne isplati se. Prije sam gledala, ali prije je ovdje bilo ljepše. Sad se sve previše izgradilo, kuća do kuće, svi gledaju jedni drugima u prozore. Iskreno, ne bih dolazila da mi nije mame kojoj je ovdje jako zgodno jer samo prijeđe preko ceste i na plaži je. Stara je, a jako se voli kupati i onda smo tu zbog nje", rekla nam je Ankica. 

I vikendaši razočarani onim u što se Vir pretvorio

Taj dio otoka prije dvije godine dobio je vodovod i kanalizaciju, a do tada su imali cisterne koje su ih opskrbljivale pitkom vodom. No u susjedstvu se, pričaju nam, dobro slažu. U blizini je i susjeda čiji su roditelji kupili zemljište još 70-ih godina, pa od tada svake godine iz Norveške dolazi na ljetovanje. 

"Pa, znate, kad zavolite nešto od početka, kad su ovdje generacije naše obitelji dolazile. No nije više isto. Toliko se izgradilo da nas više ni vjetar ne može rashladiti jer se ne može probiti u ulice od kuća. Sve je betonirano, puno asfalta i kuće jedne do drugih. 

Da nemamo svoje, ne bih birala Vir kao destinaciju za ljetovanje. Prije da, ali sada više ne. Već prije 15-ak godina je to krenulo, a zadnjih godina je bila eksplozija. To se dogodilo s cijenama. One su tu negdje kao u Norveškoj, a znate da je to jedna od najskupljih zemalja na svijetu. Evo, djeca mi odlaze po restoranima i kažu da su neka jela skuplja nego u Norveškoj", kazala je. 

Mještani Vira i sami priznaju da se divlja gradnja otela kontroli i da se, osim turističkih rekorda, nemaju čime pohvaliti. Smatraju da novac od turizma nije uložen u prave potrebe stanovnika, već u prividne proslave i vatromete, a nastave li tim putem, kažu, uskoro neće imati za koga organizirati proslave.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.