Cijena litija drastično porasla, hoće li poskupjeti i električni automobili?

Screenshot: YouTube

PRAVO je pitanje koliko će poskupjeti. 

Elektromobilnost je uzela maha u autoindustriji do te mjere da se sada proizvođači natječu kada će obustaviti proizvodnju modela na fosilna goriva. Međutim, nakon krize uzrokovane pandemijom i nestašice poluvodiča zaredali su se toliki izazovi da mnogi postavljaju pitanje hoće li aktualna dešavanja na tržištu usporiti elektrifikaciju cestovnog transporta. 

Po svemu sudeći hoće, jer umjesto da pojeftine, električni automobili bi mogli dodatno poskupjeti. Samo je cijena litija koji je sastavni dio baterija ove godine skočila 500%, a pritom nema naznaka da se rast cijena neće nastaviti. Stoga, umjesto da pojeftine, električni automobili bi mogli poskupjeti i to oko 1000 dolara samo zbog porasta cijena litija. 

Pretpostavlja se da rast cijena litija prouzročen padom cijena litija u prethodnom razdoblju, od 2018. do 2020. godine, kad se cijena litija prepolovila, pa su zaustavljena ulaganja u izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju. Odmah zatim je došlo do eksplozije potražnje za električnim vozilima na koju dobavljači litija nisu mogli odgovoriti, piše Bloomberg. 

 

A litij nije jedini problem jer za baterije trebaju i nikal, grafit i kobalt, a na njihovu dobavljivost utjecalo je stanje u Ukrajini. Dodatni problem je što se ništa ne može napraviti na brzinu. Ekstrakcija litija je moguća na dva načina, a oba načina su ekološki neprihvatljiva i traju izuzetno dugo dok se ne osposobe. 

„Litija ima u izobilju ispod zemlje, ali vremensko ulaganje je problem. Tesla može izgraditi gigatvornicu za dvije godine, katodna postrojenja se mogu izgraditi za kraće vrijeme, ali može proći i do 10 godina za izgradnju ekološki prihvatljivog postrojenja za rudarenje i dobivanje litija“, kaže Joe Lowry, utemeljitelj tvrtke Global Lithium.

Proizvođači automobila pokušavaju smanjiti udio litija u baterijama, a neki stručnjaci sugeriraju da bi recikliranje starih baterija moglo zadovoljiti do 16 posto godišnje potražnje do 2035. Naime, očekuje se da će do tada biti razvijena tehnologija baterija koja neće biti toliko ovisna o litiju.

Ono bitno je da se oko 2030. godine, kada će krenuti zabrane fosilaša, očekuje još jedan skok potražnje, a s njime možda i još jedan skok cijena. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.